Follow me on my new websitesite - Turn Autism Around
Detox dig rask og glad

Typen, der ikke kan tåle grøn juice & vegetar-diæt.

Hvorfor grøntsager og vegansk diæt kan gøre undermetylerede alvorligt depressive, ADHD, bipolare og usunde.

VIDEO: 20 % af verdens befolkning er født som undermetylerede. Og for dem, er det meget risikabelt at leve vegansk eller gå på grøn juice kur. De kan blive selvmords-truede af det og af at tage folsyre og methylfolat. Er du overmetyleret (8 % af verdens befolkning) kan du derimod opleve alvorlig angst hvis du får folsyre og du kan ikke tåle en proteinkur.  Derfor skal du vide, om du er det ene eller det andet. 

SE MIN VIDEO NEDENFOR FØRST, og hvis du vil have fat i en behandler, der kan hjælpe dig eller læse/høre mere, er her 3 muligheder EFTER du har set min video. 

1: Se min livecast om tests og problemrne ved metylering på facebook HER.

2: Læs DENNE bog af manden bag denne opdagelse, William Walsh: Nutritional Power.

3: Find en behandler, godkendt af Walsh HER.

4: Læs DENNE artikel om metylering og psykiske lidelser.

Ps: På mit kommende Detox Dig Smuk hold guider jeg pigerne til at navigere i og forstå denne nye viden i masterclasses. www.detoxdigsmuk.dk 

Kommentarer (28)

 1. Mia på 08.10.2017
  Nå beklager. Jeg havde fuldstændigt overset dit svar til Emmelie.
 2. Mia på 08.10.2017
  Undrer mig over at mit spørgsmål ikke er besvaret eller lagt op her. Det var et oprigtigt interesseret spørgsmål, fordi jeg går og bakser med om jeg skal køre linen ud og blive vegansk ovenpå alvorlig neurologisk sygdom ....men så blev i tvivl da jeg læste den her blog. Ligesom Emmelie har jeg dog ikke kunne finde den kausalitet der hedder undermethylering =skidt med vegansk kost....

  Kan du hjælpe?
 3. Mia på 02.10.2017
  Hej Ninka,

  Jeg sidder, efter at have været materiale igennem, med samme tanke som Emmelie, at der ingen steder bliver konkluderet at fuld grøn diæt er skidt for undermethylerede. Hvor har du den kobling fra?

  Du har ikke svaret ovenfor og da jeg oprigtigt tror der er en kobling her til mit helbred og jeg derfor allerede har sat gang i testning - men også nu her skal på en kortere juice faste , vil jeg meget gerne sætte mig ind i den sammenhæng, hvis du vil henvise til noget litteratur.

  Mvh
 4. Zubaida på 26.07.2017
  Vildt!
  Jeg er overbevist om, at jeg er undermethyleret udfra din beskrivelse i videoen. Jeg har lidt af depressioner siden jeg var 20 (27 idag), særligt i forbindelse med fødsel af mit første barn - led måske lidt af angst under graviditeten. Der tog jeg den anbefalede ekstra folsyre bl.a...
  2. graviditet var jeg depressiv i starten, hvor jeg tog samme kosttilskud. Senere i graviditeten fik jeg det bedre, og efter fødslen havde jeg det bedre end nogensinde i ca. 6mdr. Så blev jeg ramt af depression igen efter 1år - har for nylig fået diagnosen ADHD (ADD) - har en bror der er bipolar og en søster med kronisk tarmsygdom og angst. Det her skal jeg researche i...!

  Jeg har dog spørgsmål.
  Jeg er i en proces, hvor jeg prøver at lægge livsstilen om - spise sundere og bedre - har bl.a skelet lidt til vegetarisk/vegansk (har ikke villet gå ind i det endnu), men også gluten, mælke og sukkerfri efter bl.a din bog. Men lige nu prøver jeg at finde ud af hvad der passer til mig.
  Og så er jeg lige begyndt at spise mange flere grøntsager.... for at skære ned på gluten måtte jeg jo øge grøntsagerne. Men synes det er ekstremt svært at holde sig HELT fra de 3 ting, er der virkelig kun den vej? Er gluten fx. virkelig så slemt, også hvis man begrænser det? Syrnede mælkeprodukter? Et enkelt stykke chokolade til kaffen?

  Og hvorfor skal kaffe ungåes af undermethylerede? Jeg er netop begyndt at øge mit kaffeforbrug, efter jeg så din video i sidste uge om effekten af kaffe på adhd'ere ;)

  Lige pt spiser jeg kød, æg, ris, fisk, ost, rugbrød, grøntsager (avokado hver dag næsten) Undgår mælk (bortset fra ost) Undgår sukker (stortset) fordi jeg er afhængig, for spiser jeg en småkage, kan jeg tømme hele kagedåsen... er begyndt at drikke kombucha hver dag.

  Tager ikke kosttilskud hver dag - men lejlighedsvist d-vitamin og fiskeolie.

  Lige nu føler jeg mig overhovedet ikke sund - men processen er først lige startet.

  Nogle råd/input udover at jeg skal kigge på den behandlerliste?
  Knus - og vil sådan en som jeg få gavn af din detox? Hvornår starter næste hold?
 5. Ingrid Bønsøe på 10.06.2017
  Kære Ninka - Tak for info!
  jeg er 100% sikker på, jeg er overmethyleret lige som dig. Jeg lever vegansk + lidt æg, hvilket som udgangspunkt er fint, men jeg mangler altså stadig noget. Måske du vil dele ud af dine egne erfaringer. Jeg er ret god til at fornemme, hvilke jeg kan forbinde mig med, så jeg ikke bare blindt efterligner. Jeg KAN ikke få mig til at spise kød, så jeg må finde andre veje.
 6. Anni Rasmussen på 12.05.2017
  Hej Ninka
  Ganske enkelt og simpelthen en fantastisk øjenåbner=D
  Kærligst Anni

  SVAR:
  Tak fordi du læser med <3
  Knus
 7. Lærke på 14.04.2017
  Hej Ninka

  Tak for at du deler :)

  Jeg fandt i forbindelse med en laktoseintollerance test ud af; at jeg er en homozygot TT - betyder det at jeg har det der MTHFR gene eller har jeg det ikke nødvendigvis? Jeg kan ikke rigtig finde svar på nettet.
  Hvad synes du at jeg skal gøre herfra, hvor skal jeg starte? Ligenu tager jeg et mythyleret b vitamin complex fra biosym (og omnimin pure, fiskeolie, magnesium, chlorella, d vitamin og spisekisel). Det er måske også vær at nævne at jeg fik svær angst da jeg var 12, social angst, seperationsangst og general angst. (jeg er nu 23), Men det er blevet meget bedre, ved hårdt arbejde og ved at tage ansvar for mig selv - men jeg har dog stadig generaliseret angst dagligt.
  Jeg håber at du kan pege mig i den rigtige retning. Igen tak :)

  Med venlig hilsen
  Lærke

  SVAR:
  Kæreste Lærke
  Jeg vil anbefale dig at finde en kvalificeret behandler på http://www.walshinstitute.org/ som kan teste, rådgive og vejlede dig ud fra hvad du helt præcist har behov for.

  Når du har symptomer på angst skal du som udgangspunkt stoppe med at tage methylfolat (B9)

  Alt det bedste til dig <3
 8. Birte Lambjerggaard på 12.04.2017
  Kan du henvise til en peer reviewed forskning, der støtter dine udmeldinger? For mig ser det ud til, at du blot henviser til en eller anden kostekspert med nogle bestemte holdninger til kosten uden evidens derfor.

  SVAR:
  Kære Birte
  Ninka-Bernadette
  Ja, der er masser af research der understøtter det her. Der er en ting, vi skal huske, når vi er så hooked på "Peer Reviewed" som THE SHIT, og det er præcis hvad dette koncept indebærer:
  At Peers reviewer betyder at etablerede akademikere med autoritet, ære og økonomi bundet op på veletablerede forskningsresultater skal godtage nye paradigmer og dermed underkende den etablerede status, de lever fedt på. Det er peer reviewed for you. I sig selv er det ikke super motiverende for nytænkning.
  William Walsh har derimod et non profit forskningsinstitut og ser tusindvis af klienter baseret på denne teori. Derudover er epigenetikken som det her bygger på cutting edge med 6 år på bagen.
  Nå. Til sagen. Find forskning her:
  http://www.walshinstitute.org/researchstudies.html
  Knus Ninka
 9. Annitta på 07.04.2017
  Hej igen Ninka
  Jeg ved at skære ned på min medicin lykkepiller 60 mg til 50mg og hver 14 dag går 10mg ned jeg er som sagt kreativ person kunstner sensitiv spirituel jeg har tabt lidt hår har bløde negle min vægt jeg har taget 15kg på i de 2 år med lykkepiller jeg vil høre hvad du vil anbefale for mig hvis du har tid og jeg håber at få råd til detox dig. Smuk April. Af hjetet tak for. At være dig

  SVAR:
  Kære Annitta
  Jeg anbefaler at du finder en behandler på http://www.walshinstitute.org/ der kan hjælpe dig specifikt.
  Jeg vil elske hvis du kommer med på Detox Dig Smuk <3
  Knus
 10. Emmelie på 07.04.2017
  Hej Ninka - jeg er lidt nysgerrig på hvordan du er kommet frem til at den undermethylerede bliver syg og psykisk ustabil af vegetar kost og grønne juicer. Nu har jeg læst alle de links igennem du henviser til samt de links der henvises til på dem og INGEN af dem kommer med den konklusion. Tværtimod pointeres det flere steder at ALLE med fordel kan skære ned på animalskprotein og øge indtagelsen af klorofyl som jo bekendt findes i grønne grøntsager/smoothies. Så hvad baserer du den udtalelse på?

  SVAR: Ud fra dit spørgsmål kan jeg få den mistanke, at det nok handler om at sandheden er svær at sluge. Og nej, det er ikke hvad konklusionerne er. Læs videre her:

  http://www.mensahmedical.com/why-vegetables-might-not-be-for-you/why-vegetables-might-not-be-for-you/

  https://www.samanthagilbert.com/methylation-diet-tips/

  Problemet for undermethylerede mennesker, og det der kan gøres for dem, er først blevet forstået i lyset af epigenetikken i løbet af de seneste 6 år.

  Ja, methyl aktiverer og deaktiverer enzymer, hormoner og neurotransmitter.

  Problemet med det ellers så sunde folat er at det går ind i nukleus i cellen og STJÆLER metyl som disse mennesker i forvejen har for lidt. Og SÅ har vi balladen.

  Med psyke, depressioner, bipolar OCD, aggressiv adfærd (derfor nogle veganer er så voldsomme i deres reaktioner?) , spiseforstyrrelser, ADHD som er de mest almindelige symptomer. Tests har vist, at disse lidelser meget ofte er forbundet med undermethylering.

  Det betyder IKKE at de ikke skal have grønne grøntsager. Men de kan IKKE spise store mængder og fx greenies og juice hver dag og skal være meget obs på ikke at tage folsyre og methylfolat.

  William Walsh (wwe.williamwalsh.org) har en non-profit forsknings institut og har haft tusindvis af psykisk syge og autistiske, angste, scizofrene i behandling og helbredt dem.

  Selv har jeg oplevet klienter der fik akut og livstruende angst efter folsyre indtag under begge graviditeter.

  Jeg informerer kun for at undgå at nogen skal få det skidt, uden at ane at det måske er lutein, tofu, avocado og juice i rå mængder, der gør det.

  Man kan teste sig full blood histamin level for at finde ud af om man er undermethyleret.

  Men genmutationer, kobberlevels, pyrole disorders og oxidativt stress samt en mikrobiome test kan være en god ide også.

  Her er de 3 eksperter ( og over et selskab af læger, der er i Australien som er uddannet af både Walsh og Mensah og som jeg nu holder møder med) som jeg følger. Ben Lynch, William Walsh og Albert Mensah

  Lægger links nedenfor.

  Denne podcast er i øvrigt skide god (Dr Albert Mensah forklarer hvorfor vegetarkost kan fremme cancer og psykiske lidelser for undermetylerede

  http://www.mensahmedical.com/why-vegetables-might-not-be-for-you/why-vegetables-might-not-be-for-you/

  Mensah:
  http://www.mensahmedical.com

  www.williamwalsh.org

  Knus


 11. Janni på 06.04.2017
  Kære Ninka
  Tusind tak for dit svar og fordi du giver dig tid. Det er helt utroligt hvor meget og hvor mange du favner!
  Tak!
  Janni❤

  SVAR: Knus til dig Janni <3
 12. Rie på 06.04.2017
  PS. (til for lidt siden...): Du skal altså have et ekstra skulderklap af de helt store for at formidle disse relativt nye videnskabelige resultater.

  Ganske vist kan man ikke gå nogen steder hen med dem i Danmark (så vidt jeg da ved), men jeg ser på Walsh-instituttets hjemmeside, at der er op til flere klinikker i Norge. Og det er brugbart for mange, hvis man virkelig har brug for hjælp.

  Her til lands kan man håbe på, at en fyr som Umahro Cadogan vil tage dette fagområde til sig. Han er jo på sporet allerede...

  :-) :-)

  SVAR: Tak. Det er heller ikke altid lige nemt. Hver gang, man åbner en dør eller skræller et lag af, dukker nye dilemmaer op. Derfor er det ikke nok at teste neurotransmitter, gener eller fødevareintolerancer, tungmetaller eller vitmin-mineral-niveauer eller lægge kosten om. Slet, slet ikke. Og det er derfor, det er så overvældende for folk, der i forvejen er syge og stressede.
  JA! du har helt ret. Der er brug for mange mange flere klinikker i verden. Den kvinde, jeg bruger er med i et selskab af læger, der udelukkende analyserer og skaber algoritmer ud af tests og resultater og sammenkæder og går DYBERE end både Ben Lynch og William Walsh tilsammen. Sådan nogle sammenslutninger, hvor læger mødes og udveklser hinanden og patienthistorier er GULD værd. det er meget svært at blive optaget i det selskab, og kun en er ikke MD medn lige så dygtig, som dem. Jeg er ikke klar over, om Umahro arbejder med det her. Men hhan ved helt sikkert en masse om det.

  Knus

  Ninka
 13. Rie på 06.04.2017
  Kære Ninka - jeg har set artiklen om methylering og psykiske lidelser. Den er forfattet af en person ved navn Gloom, og andet får man ikke at vide. Hvem er det? Bedste hilsner Rie

  SVAR: Hvis du mener Mental Health Daily, kan du læse mere om deres mission her. De har mange forskellige skribenter: Jeg kener ikke de enkelte.
  http://mhdaily.org/about/
 14. Line på 05.04.2017
  Kære dejlige Ninka.

  Tusind tak for en spændende video! Det er så fedt, at du bliver ved med at kæmpe og stiller dig op for vores sundhed. Jeg har lige nogle spørgsmål, som jeg håber du kan svare på. Jeg er nemlig i tvivl om, hvorvidt jeg har symptomer på under metylering. Jeg oplever i særdeleshed fysiske ubehag, når jeg netop spiser disse fødevarer. Hvis jeg spiser broccoli boller = bliver jeg meget oppustet om maven, lårene og rundt om brystet (så jeg ikke kan passe min bh). Derudover får jeg rigtig meget luft i maven og dårlig fordøjelse. Det samme har jeg lige opdaget ved grønne shakes med spinat i. Hvis jeg drikker 1 om morgen i ca. 3 dage, oplever jeg at være total hævet, træt og ved siden af mig selv. Jeg orker ikke rigtig på arbejde, lave mad osv. Jeg kan ikke passe mit tøj og det tager på mit humør.
  Jeg har ikke spist soja eller edamamme bønner i lang tid nu, da jeg også oplevede oppustethed og dårlig fordøjelse, hvis jeg spiste det.

  Jeg fik angst for første gang for ca. 5 år siden. Jeg vidste ikke, hvorfor jeg havde det dårligt. Siden har jeg oplevet angsten komme i større eller mindre grad, og har altid haft svært ved at definere, hvorfor jeg har angst. Jeg har fundet ud af, at det nok skyldes lavt selvværd, ensomhed og overgangen fra barn til voksen, men føler stadig ikke, at det er den egentlige grund.

  Til sidst vil jeg lige nævne, at jeg spiser 100 % gluten-, mælke- og sukkerfrit, og har gjort dette længe. Men jeg oplever stadig oppustethed og dårlig fordøjelse. Jeg tog 7 kg. på på en uge, og har haft utrolig svært ved at tabe dem igen. Jeg lavede intet om i min hverdag, pludselig kom de 7 kg. bare. Har heldigvis smidt 3 kg. efter DDS. Og så har jeg en meget mærkelig cyklus, hvor der nogle gange går 3-4 mdr. mellem min menstruation, nogle gange bløder jeg 1 dag og andre 7 dage. Har kæmpet med uren hud siden jeg var 11/12 år.

  Håber du kan hjælpe <3
  De bedste hilsner Line

  SVAR:
  Kæreste Line
  Tusind tak for dine søde ord.
  Det er så fint at du mærker, hvordan din krop reagerer på de forskellige ting du spiser. For at være helt sikker, vil det bedste dog være at få det testet så du er helt sikker på hvor du ligger methyleringsmæssigt. Find behandler på http://www.walshinstitute.org/.

  Jeg ved at du er med os på DDS FORÅR med start i april, så hvis jeg var dig ville jeg lige vente. Som skrevet kommer der en masterclass vedr. methylering og jeg vil holde jer i hånden og guide jer igennem. Indtil da, ro på og stop med evt. kosttilskud du tager nu.

  Kys <3
 15. Sofie på 05.04.2017
  Som altid på beatet ❤️

  SVAR: Altid <3
 16. Janni på 05.04.2017
  Kære Ninka
  Hvad er dit bedste bud på at hjælpe et ungt menneske, som lige har fået diagnosen ADD og lidt H (uro)?
  Han er blevet tilbudt medicinsk behandling ( Ritalin)
  Kærlige hilsner
  Janni

  Kære Janni. Hvor er det godt, at I skriver INDEN. Jeg ville følge alle de råd, jeg giver i min autisme blog - det er PRÆCIS de samme ting, der er på spil.

  Det første, jeg selv ville gøre, var at starte ham op på hjernestimulation på www.kidswithzing.com
  Fiskeolioe, kæmpenatlysolie, glutenfri kost og eventuelt en kop kaffe om morgenen (kan faktisk give fokus på samme måde som ritalin, der er opkvikkende (minder meget om speed i kemi og effekt), virker beroligende på disse børrn.
  Ritalin fik jeg også foreslået igen og igen, og sagde konsekvent nej. Børnene skal hele tiden øge dosis, det tager appetitten, hæmmer vækst og er bare så skræmmende på alle måder, fordi det svarer til at give sit barn kokain hver dag.
  Se mere her: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2001/09/26/ritalin-part-two.aspx

  Knus

  Ninka
 17. Annette Rasmussen på 05.04.2017
  Hej Ninka
  Tak for en fin video - den sætter tanker i gang...tænker at angsten i forbindelse med folsyre også kan skyldes for meget folsyre.
  At det kan give angst.
  Hvis man tager et tilskud som opfylder ens daglige behov & så spiser avokado, kikærter, linser, udo's choice ect. oveni så får man hurtigt næsten det dobbelte af hvad man har brug for...
  Tror det er min situation pt. - oplever angst & er ved at skære ned på mit folsyre indtag.
  ( kan mærke jeg får for meget, men har ellers været glad for methylfolat som tilskud)

  SVAR:
  Kære Annette
  Man kan ikke vide præcist hvordan sammenhængen er før man er blevet testet, hvilket jeg altid anbefaler før evt. tilskud. Hvis du mærker en bedring ved at mindske dit tilskud er det måske det rigtige for dig. Jeg anbefaler som sagt aldrig folsyre, så skal/vil du tage tilskud bør du skifte til den methylerede form.
  Knus
 18. Diana Jepsen på 05.04.2017
  Kære Ninka
  Tak for et vildt interessant oplæg...

  Svar: Tusind >TAK.

  N
 19. Helle på 05.04.2017
  Jeg har en søn på 16 år, som er diagnosticeret infantil autist, siden han var 4 år.
  Op igennem hans barndom har jeg forsøgt meget via hans kost. Han har været gluten-, mælke- og sukkerfri i en lang periode (ca 1 år). Inden jeg gik igang blev han testet på Nordic clinic og efterfølgende blev han fulgt af en ernæringsvejleder, som selv havde autisme og ernæring tæt inde på livet.

  Dengang samarbejdede min søn ok, men idag er det langt sværere. Han vil rigtig gerne have protein i form af kød, hvorimod han næsten ikke kan udholde grøntsager.
  Jeg tænker på om hans krop måske HAR brug for den mængde protein , dels fordi han jo ER teenager og virkelig har brug for meget mad, dels er han dreng/mand, som også har brug for kød til sit testesteron, er det forkert tænkt?

  SVAR:
  Hej Helle - Stor ros til dig for den store indsats, du allerede har gjort for din søn.
  Jeg vil gerne give lidt input til dig. Selvom det er vildt svært, når de er så store, hvis det ikke har været en LIVSSTIL siden han var 4, men 1 års diæt.
  Vi kan bestemme, imens de er små, og det er der, vi skal være helt kompromisløse. Fordi de så (som min søn på 17) ikke er vant til andet, og selv vælger det, også når de er alene. Og fordi de så med det samme mærker effekten af det fysisk og psykisk, når de spiser gluten, mælk og junk.

  Jeg hører tit forældre sige "vi har prøvet glutenfri" og så er det nogle måneder eller et år. Og jeg forstår det godt, for det er vildt besværligt, og det skal være 100 PROCENT. Det vil sige, at man ikke kan spise en salat, som der har ligget brødcroutoner i, selvom man tager dem ud. Man kan ikke spise havre eller boghvede eller en bid brød. Overhovedet. Gør man det eller får gluten i en dressing eller andet, er det forfra igen. Man er tilbage ved 0 fordi hver eneste indtag af selv det minimale indtag af gluten, tricker en autoimmun reaktion.

  1 år er ikke nok. Et år får måske kroppen ud af den akutte krise, hvor der ikke er reaktioner i immunsystemet og kroppen nedbryder eget væv, hjernekemiske forstyrrelser osv. Derefter kommer så fasen, hvor kroppen skal have tid til at reparere og genopbygge. Fordøjelses system, metokondrier, understøtte lever, nyrer og lunger.

  Og SÅ kan kroppen begynde at tage vitaminer og mineraler ind, stofskifte, hormoner og hjernekemi kan komme på plads. Og for de fleste autistiske børn er det nødvendigt, at de får testet metylation, pyrole disorder, kobber, zink, fødevareintolerancer og hvordan hjernen kommunikerer med de kirtler, der skal frigive hormoner.

  Hjernestimulation kan være en genvej
  De børn, Wynford, min kæreste har haft igennem klinikken, har faktisk af sig selv fået smag for sundere ting. De bliver bedre til at tage gode beslutninger, styre instinktive behov og forstå konsekvenser etc. Du kan se mere på www.kidswithzing.com

  Du skal også overveje, om han er i zink underskud.

  Jeg vil opfordre dig til at researche videre. Også på http://www.walshinstitute.org/

  KÆMPE krammer.

  Ninka
 20. Lene Soenderholm på 05.04.2017
  Meget meget interessant! Jeg har MTHFR og methyleret b vitamin har forbedret min livs kvalitet væsentligt. Da jeg var gravid med min første (for 8 år siden) ku jeg simpelthen ikke få de (syntetiske) prenatal vitaminer ned og tog dem mod lægens råd ikke. For ca 2 år siden fik jeg konstateret PCO (laaangt on længe en læge der hørte efter) og begyndte at tage inositol powder. Det fik min menstruation til at blive regulær for første gang i mit liv!! Nu er jeg gravid igen og min krop vil ha prenatal vitamins med methyyleret b. Tak for dine gode indlæg.

  SVAR: FANTASTISK. Du er sikkert overmetyleret eller normalt metyleret. Godt valg. Vær obs på, at hvis du får hovedpine, angst., depression eler usædvanlige psykiske reaktioner, kan det være, du er gået over the top med folat, og kan nøjes med de grønne grøntsager efter fødslen. Undgå tilskud med kobber og se min blog i næste uge...Knus Ninka
 21. Helle Ramfeldt på 05.04.2017
  Hej Ninka Min søn er netop blevet udredt for skizotypi og har som sidestillet diagnose OCD. Så dine oplysninger interesserer mig meget. Hvordan hjælper jeg bedst min søn på 21?

  Hej Helle - I skal have fat i en behandler på http://www.walshinstitute.org/
  Som kan teste og hjælpe jer udfra et biomedicins standpunkt.
  Se også på www.kidswithzing.com (den video på siden med en dreng, der havde OCD)

  Knus

  Ninka
 22. Benedicte på 05.04.2017
  Kære Ninka!
  Tusind tak fordi fordi du bruger så meget tid og energi på at gøre os alle klogere. Det er dybt værdsat.
  Jeg spekulerer på, om du kender til nogle multi B vitaminer, som ikke gør os syge, men som er rigtigt sammensat med det rigtige indhold? Det er nemlig lidt svært at overskue.

  SVAR:
  Hej benedicte
  Det kan ikke lade sig gøre at tage multi tilskud, hvis der er nogen som helst risiko for undermetylerings-problemer.
  De fleste har brug for B6 og Niacin, ingen bør tage folic acid, nogle har store problemer med folat i en hvilken som helst form , andre har brug for metylcobalamin (metyleret b12), men det er UMULIGT at sige på forhånd. derfor er der ikke nogen, jeg kan anbefale, nej. Tag single supplements og find ud af hvilke du reagerer på. Hvis man vbliver aggressiv, depressiv og får hovedpine af folat, kan man tage 35 m niacin hver 35 minut for at flushe det ud).

  Knus

  Ninka
 23. Liselotte Kronlund på 05.04.2017
  Kære Ninka - som altid er du villig til at indtage ny viden og acceptere at det vi troede var sandt ikke var fejlfrit. Det mod elsker jeg dig for.

  Har læst og hørt podcast etc omkring dette emne nu, og det giver meget mening. Har i årevis haft følelsen af, at meget af det jeg gør hjælper, men der er konstant noget forkert.

  Svært efterhånden at vide om kroppens reaktioner er pga kost, tilskud - eller manglen på samme. Har en tanke om hvilket gruppe jeg ligger i, men vil gerne testes. Jeg har kigget på behandler siderne men synes ikke det er muligt at se hvordan man kan blive testet? Har du en viden om det?
  Kærlige hilsner Liselotte

  Hej Liselotte - TAK. ja, det er et minefelt. Du skal gå ind på http://www.walshinstitute.org/ og finde en behandler som så tager din familie historie og anamnese og derefter vælger hvilke tests, du skal tage. Det er dyrt, så det kan være det skal fordeles ud over året. Normalt tetser man for full blood histamine, gen test hos 23 and me (den eneste gen test, der duer), måske en fuld DUTCH test (hormoner, adrenal, stress, melatonin), tester for kobber og b6 og pyrole disorder.

  GOOD LUCK

  Ninka
 24. sari på 05.04.2017
  Kære Ninka

  Rigtig fin video, jeg er dog lidt forvirret over hvor jeg skal placere mig? Jeg ved ikke om disse informationer kan hjælpe til at vurdere om det her er et emne for mig jeg bør gå videre med.. men nu prøver jeg bare; Jeg er en 24årig pige og har været psykisk syg siden jeg var omkring 12, og det har været alt fra angst (første diagnose), depression, paranoia og ekstrem perfektionisme, ocd (med renlighed) og en spiseforstyrrelse der varede ca 2 år hvor jeg tabte 15 kilo (64kg-49kg) da jeg var 17 blev jeg diagnostiseret med forstadiet til skitzofreni.
  Sideløbende har jeg haft et massivt alkohol og stof misbrug, min krop og sind har fået 'tæsk' gennem mange år, og den er træt nu og kører på reserver og det har jeg fuld forståelse for, set mit liv i betragtning. Nu har jeg fået mit første rigtige job, som elev i lære et sted jeg brænder for, og det trigger en masse ting i mig, jeg stammer og kan ikke holde sammen på tanker når jeg snakker og jeg er konstant nervøs og har en klump i maven af præstations angst, trods jeg hele tiden forsøger at præstere fordi jeg har et brændende ønske om at jeg vil være bedst og have en god karriere og 'være noget'. Jeg er 100% glutenfri og 100% mælkefri 100% naturlig og økologisk vegetar, spiser kun biodynamiske og øko æg som animalsk, tager b-stress fra biosym (pga. de methylerede b-vitaminer?) fysiske symptomer; jeg er hævet og slap hud, appelsin hud på lår, fedt og væske på overarme med knopper og tør og slap hud, og væskefyldte / hævede ben. meget uren, grov og ujævn hud i ansigtet og selvom jeg er 'tynd' har jeg en 'slap' kalkunhage. JEG ER 24år! :-O Men når jeg ser videoen har jeg svært ved at placere mig? Jeg føler jeg hælder til begge sider?
  Jeg er klar over min beskrivelse måske ikke kan klargøre noget som en test kan.
  Men er der nogen hjælp at hente i Danmark overhovedet? Kan du imiddelbart sige om dette? jeg er studerende og ikke kan rejse ud af DK pt.

  (beklager den lidt sørgelige klagesang, det er bestemt blot for at fatte mig i korthed i forhold til tilstand og symptomer)

  Mange kærlige hilsner Siri

  SVAR: Kære Siri - det er ikke muligt at fortælle dig hvad du er over en mail, da det som sagt kræver test og kontrol. Men det er - i dit tilfælde - strengt nødvendigt. det, du fortæller lyder som om du er undermetyleret. Og jeg ville straks som i LIOGE NU afbryde min vegetar-diæt og stoffe med dine b vitaminer hvis det var mig. De bidrager sandsynligvis til dine alvorlige problemer. Du skal finde din behandler på http://www.walshinstitute.org/
  Hvis du ikke kan gøre det, skal du skære alle multivitaminer væk, undgå vitamintilskud med kobber, folinsyre, metylfolat, folat, b9. Du må ikke tage multi fordi mange af mineralerne vil opveje hinanden.

  Det du kan forsøge med, men det er på
  eget ansvar og jeg vil stærkt anbefale dig at du får en behandler der kan hjælpe dig med at tage tests i DK og sende til anayse i udlandet for du kan blive rigtigt syg især af antidepressiv og angstdæmpende medicin).

  Så dette er bare hvad jeg ville gøre:
  Tage niacin
  Tage b6 i en meget optagelig form det skal være pyridoxine formen (P5P)
  tage zing om morgenen, selen om eftermiddagen og magnesium, k, d3 og calcium om aftenen inden 6
  Tage kæmpe natlysolie, probiotika og fordøjelses enzymer.
  Undgå grøn te og kaffe.
  Undgå Glutamat, aspartam og sucralose

  Gå i igang med at tage infra sauna kure i svømmehallen og bade bagefter.
  Spise løg og hvidløg foir at få gang i glutaions-produktionen.
  Undgå kemi

  Ønsker dig mega held og lykke. Du har lidt nok nu....Er der ikke nogen i din familie der kan hjælpe og støtte økonomisk?

  Ninka
 25. Mette på 05.04.2017
  Super spændende info. Godt vi har dig der er foregangsmand

  SVAR: Velbekomme og kram fra Ninka
 26. Heidi på 05.04.2017
  TAK!! Endelig nogen i lille Danmark, der sætter fokus på det! Vegansk kost ødelagde mit i forvejen skrantende helbred. I dag kæmper jeg med kronisk træthed.
  Hvis du er interesseret, så tag et kig på gotmag.org og den tilhørende facebook gruppe 'Magnesium advocacy group'. Navnet er noget misvisende efterhånden. Det største fokus ligger på overskydende jern og utilgængeligt kobber i kroppen, som danner radikaler og hijacker bl.a. methyleringsprocesserne i kroppen.
  Her er også et interview med grundlæggeren af gruppen, hvor de snakker om, at ja de fleste har mutationer i deres methyleringsgener. Men i sidste ende handler det om, hvad kroppen har at arbejde med. Dårlig mineral-balance og tungmetaller kan nedarves, noget jeg i allerhøjeste grad ser i min egen familie (10+ af mine nærmeste).

  https://itunes.apple.com/dk/podcast/stuff-your-doctor-should-know/id953925380?l=da&mt=2&i=1000380460538

  SVAR: JAAAAA. Tak og velkommen i klubben. Heidi, jeg har netop en blog næste uge om KOBBER og ved det godt. det er præcis hvad der sker.
  Det er det nye sort, det her. Knus fra Ninka
 27. Annitta på 05.04.2017
  Super spændende Ninka og så vigtig at information der klart må komme ud ❤

  Svar: simpelthen. JA! Knus fra mig.
 28. Hanne på 05.04.2017
  Fantastisk at du kæmper / det er en gave for mennesker med foregangskvinder som dig

  SVAR: Tusind tak Hanne. Knus fra Ninka

Efterlad en ny kommentar

Var denne blog en øjenåbner?

Skriv dig op her og få besked næste gang der er nyt.