Follow me on my new websitesite - Turn Autism Around
Ninkas Detox tips og guides, Gluten - og mælkefri

Rikkes detox gæsteblog med glutenfri opskrifter og tips til en detox livsstil

Hej I skønne mennesker,

Jeg er en af Ninkas detox søstre fra online forløbet Detox Dig Smuk På 12 Uger, og jeg har været så heldig at få æren af, at være gæste blogger her på bloggen. Jeg har den dejligste glæde i mit hjerte og de vildeste sommerfugle i maven over det.DETOX = FANATISK?
Hvis nogen havde spurgt mig for 1/2 år siden, om jeg nogensinde ville blive detoxer, ville jeg være kommet med et meget hurtigt og bestemt NEJ. Ikke fordi jeg levede vildt usundt, men fordi jeg havde en ide om, at man skulle være ekstrem fanatisk, noget med at leve af smoothies og grønsager 24/7. Men hvor tog jeg fejl. Og i dag er jeg ovenud lykkelig for, at jeg tog 12 uger som detoxer op som en udfordring, for forløbet har udover at guide mig til, hvordan jeg giver den vildeste kærlighed til min krop, også rykket mig mere end jeg troede var muligt mentalt ️
.


HVEM ER JEG?

1. Jeg er 39 år og mor til 2 (Mark 15 år og Sara 11 år)


2. Blogger på www.glutenfrihverdag.dk hvor jeg overvejende poster sunde gluten, laktose -og sukkerfrie opskrifter.

3. Bor i hus med have, men ville egentlig hellere bo i en lejlighed med altan, da jeg er vild med urter i potter, men langt fra er tosset med havearbejde.

4. Droppede gluten for ca. 2 år siden i et forsøg på at mindske min kroniske hovedpine og migræne, pådraget i et trafikuheld for 6 år siden....det hjalp gevaldigt og jeg har i dag slet ikke lyst eller behov for at få mel-klisteret ind i min kost igen.

5. Jeg er et rodehoved.

6. Jeg elsker alene tid 


7. Jeg har ideer til mad og kager kørende rundt i mit hoved 24/7... Og ville ønske at der var flere timer i døgnet, men det er jeg nok ikke ene om . 


8. Jeg har skiftet 12 år med tal og kundemøder, ud med et job hos et lille wellness sted med naturmedicinske bade og jeg elsker det.. 


9. Jeg er 175 cm høj (men folk skyder mig til at være meget højere ) og vejer 59 kg. 


10. Jeg er en ekstrem HSP - High Sensitive PersonJeg vil her dele min uge-dagbog med jer og vise nogle af de ting vi spiser, så I kan se at det langt fra er kedeligt.MIG FØR OG EFTER DETOX DIG SMUK
Som I nok kan se på mine to billeder, som er taget før detox og nu, er der ikke den markante forskel på min krop og heller ikke på vægten.Men før detox talte jeg hver en kalorie i min mad og spiste sjældent over 1300 kalorier om dagen. Som detoxer i dag tæller jeg ikke længere kalorier, men får langt flere kalorier dagligt end tidligere. 
MIN UGE

Mandag og en af de dage.

Dagen hvor alt bare ikke bliver som planlagt og man har egentlig bare har lyst til at bestille junk food, bragt ud til aftensmad kender de fleste nok, men i stedet tog jeg på lyn-indkøb i Føtex og handlede ind på 10 min. Jeg kom hjem med en øko kylling og to poser frosne øko grønsagsblandinger. I gryden med kyllingen, drysset med en masse krydderier, en hurtig bruning på hver side, lidt vand i gryden og et par løg i rumpen.......60 min. efter kunne jeg servere grønsager og pillet kylling i fad, i stedet for junk food.Det geniale er så, at ben og skind der lige står og små simre efter man har pillet kyllingen, bliver til den lækreste kraft. Denne sies og dagen efter kan den blendes til en lækker suppe sammen med resterne af grønsagerne, Himalaya salt, pyntet med grønt og det sidste kylling. 
Voila mad til to dage i stedet for junk food. 


Tirsdag og lækker grønsagsgratinVores aftensmad i dag er lidt ligesom en spansk tortilla bare uden kartofler, så jeg tror at jeg vil kalde den en grønsags-gratin .
Grønsagsgratin 600 gr. grøntsager 

1 dl kokosmælk 

6 æg 

1 stegt løg i skiver 

Salt, peber Jeg har brugt 300 gr, hvidkål og 300 gr. blomkål, skær grønsagerne i små buketter, skiver eller tern.Tænd ovnen på 185*Lav et lag med grøntsager i et smurt fad og fordel de stegte løg i skiver over, pisk æggene sammen med salt og peber og hæld halvdelen over grønsager og løg, fordel så de sidste grønsager hen over og hæld det sidste æg over til slut. Bages i ovnen ca. 25 min.  
Chokolade-kage onsdag, nul sukkertrang og lidt om ugens søde måltid på DETOX
Som detoxer har man engang om ugen behov for at fylde sine kulhydrat-depoter op, vi kalder det refuel og min er i dag

. Hvis man lever totalt LOW CARB HIGH FAT og ikke indfører søde sager på et bestemt tidspunkt i sin detox proces, risikerer man, at stofskiftet bliver sløvt. Og at man faktisk tager på af den ellers så sunde kost. På detox lærer vi at time vores kulhydrater, så de booster vægttabet.

Normalt ligger jeg den om lørdagen, men efter at jeg er holdt op med at være sukkerafhængig, er jeg blevet rigtig god til at lytte til min krop. Nu ved jeg, at når min krop fortæller mig, at jeg har behov for kulhydrater, så er det fordi den vitterlig har brug for det og ikke fordi den tror at den har brug for det.Jeg craver ikke sukker mere, ny følelse....... og jeg elsker den.Nødde-chokolade kage uden mel 150 g. mandler 

100 g. kokosolie

75 g. kakaosmør

150 g. smør

2 ½ dl. sukrin melis 

1 ½  dl. ren mørk kakao 

5 pasteuriseret æg

1/2 tsk. salt 

1 tsk. kværnet Himalaya salt
1 tsk. ren vanilje


Blend mandler til de bliver til mandelsmør, det tager lidt tid, så hav tålmodighed.Smelt olie og smør.Blend det hele sammen, smag den eventuel til, når halvdelen af sukrinen og kakaoen er tilsat, måske du ikke vil have den lige så sød eller med en ligeså intens kakaosmag som mig. Hæld det i en beklædt form, hvis ovnen er forvarmet skal den have ca. 25 min ved 185* varmluft. Når den er kølet lidt af stilles den i køleskabet i min. 12 timer.

ADVARSEL den ligger som en bombe i maven.


Torsdags tanker og tip

 

Er det dyrt og besværligt at leve glutenfrit og sundt? Det bliver jeg ofte spurgt om.Hos os vælter det ikke budgettet og vi er på ingen måde velhavende. For i og med vi prioritere nogle ting, betyder det også at vi typisk prioritere at fravælge nogle andre ting.

 

Den der plade Marabou chokolade, posen med matador mix og/eller chips, der ikke pr. instinkt ryger i indkøbsvognen, dækker egentlig meget godt det, det måske koster ekstra at købe ind efter sund fornuft.    Til gengæld synes jeg at det kan være lidt besværligt at købe økologiske frugter, grønsager og kød, da udvalget til tider er småt og kvaliteten dårlig. 

Men i bund og grund er det jo et spørgsmål om udbud og efterspørgsel, valgte vi alle økologisk, ville udbuddet blive bedre og priserne lavere. Kunne det ikke også være dejligt, hvis det var vores egne danske landmænd, der fyldte de danske supermarkeder op med mere økologi? Det er faktisk lidt vildt at tænke sig, at det faktisk er os forbrugere der bestemmer, hvad der kunne ligge mere af på hylderne!.Tip! Køb de ting der kan holde sig i længere tid først på måneden, her er der for de flestes vedkommende luft i økonomien til det. Køb så skabene bliver fyldt op. Kig i tilbudsaviserne. Tit er der tilbud på special- og økologiske varer .Husk at pynte og tilsætte en masse lækre krydderurter i maden, det er billigt og udover smag, giver det lige lidt ekstra vitaminer . 


Fredag og igen i dag leger jeg med vores mad  

Ja den er god, for jeg er nemlig tosset med at lave madretter i sundere udgaver, som her en paella look a like ret. Kyllinge stykker stegt i smør, gurkemeje og Himalaya salt på panden, tilsat rejer, hvidkål og rødbeder i tern og så smagt til med en masse krydderier.Sundt, nemt, mættende og lækkert ️. P.S. Jeg har også bagt stenalderbrød og selvfølgelig en dobbelt portion, så der også er til fryseren, man ved jo aldrig hvornår man lige får brug for selv at medbringe brød til et "selskab"
Lørdag og om at "snyde" med sine madbilleder  

Jeg bruger sjældent filter på mine billeder, men nogen gange giver de til gengæld kun et øjebliksbillede.Her har jeg taget billedet og efterfølgende hurtigt smidt maden ned i nogle skåle og pakket Niholaen med tæppe, service og datter, for at nyde maden i den fri natur og så ser det sjældent så perfekt ud..... og alligevel kan det jo ikke blive mere perfekt ️.KYLLINGEDELLER MED RØDBEDESALATRødbedesalat:


1 stor rødbede 

1/4 agurk 

1/2 rødløg

1 dl. æblecidereddike

1 spsk. Himalaya salt

Mayonnaise (gerne hjemmelavet uhmmm) Rødbede, agurk og rødløg skæres i fine tern, dækkes med eddike og salt og stilles på køl i minimum 2 timer, mens der røres et par gange i det. Før mayonnaisen vendes i, hældes lidt af væden fra (som der med fordel kan bruge lidt af i frikadellerne, især hvis man ikke har eller vil bruge honning). 
 


Kyllingedeller:

400 g. øko. hakket kyllingekød

1 stor spsk. øko. gede feta eller smøreost

1 tsk. Manuka honning

1 revet løg

1 spsk. mandelmel

1 tsk. Himalaya saltDet hele blandes godt sammen og stilles på køl en time og steges herefter ved mellem varme, ellers bliver de hurtigt sorte. 
Søndag og hygge bagning "Ville så gerne prøve at spise glutenfrit, men det er så besværligt", en sætning jeg hører pænt tit og den undre mig lidt hver gang, for jeg synes faktisk personligt at det er nemmere og sjovere at lave mad uden gluten, især boller og brød.Dejen klumper ikke og der er plads til fri improvisering og leg, start med æggene og hæld så ellers hvad der kan findes i skabene af frø, kerne og glutenfri mel i, indtil dejen er ok fast. Ønsker man ikke bollerne eller brødet så groft, kan man med fordel kværne frø og kerner i en kaffekværn, vupti så har man lækker glutenfri mel (altså lige på nær hørfrø, de skal ALTID hele i).Hvis du ikke lige har mod på at improvisere, så er der herunder en af mine improviserede opskrifter, på lækre sunde boller, som jeg har bagt i dag. Har du ikke tid til at bage på hverdage, så lav dobbelt eller tredobbelte portioner her i weekenden og frys ned, så har du alligevel friske hjemmebagte boller hver dag.Boller med Himalaya salt og gurkemeje 

(8 små boller)
3 æg


1 dl. æggehvide (ca 3-4 æggehvider)

1 lille tsk. Himalaya salt

2 tsk. gurkemeje

1 dl. sesamfrø (hvis du ikke ønsker bollerne så “knasende” i det, så kværn frøene)

1 dl. chiafrø

2 dl. alm. mandelmel

1 dl. mandelmel eller sesammel.

1 tsk. gul husk

1 tsk. bagepulver

1/2 spsk. sødemiddelSæt Himalaya salt i blød i vand, så det kun lige dækker og det skal være helt opløst før det kan bruges.Tænd ovnen på 185* alm ovn.Pisk æggene sammen og tilsæt resten, husk at drysse både fiberhusk og bagepulver fint fordelt over dejen, så det ikke klumper sammen, når du rører det i.Lav små boller og læg dem på en beklædt bageplade.De skal bages ca. 25 min., jeg plejer at tage en ud og lige tjekke inden i.

Se mange flere lækre opskrifter på min blog HER.


Knus fra Rikke

Kommentarer (11)

 1. Lise-Lotte på 29.10.2017
  Det er nogle super lækker opskrifter du har man kan bare lave dem uden kød og fisk skaldyr.
 2. Birgitte Hjort på 22.07.2015
  Tusind tak for de mange gode tips.
  Et enkelt spørgsmål: Hvorfor skal hørfrøene tilføres bollerne hele? Jeg bruger dem fx.kværnet i grønne smoothies, idet jeg havde forstået, at det øger næringsværdien. Men det er måske ikke tilfældet?
 3. Lærke Zimakoff på 04.07.2015
  Kære smukke Rikke,

  Tusind tak for en super skøn blog. Du gør det så godt. Dejlige tips og dejlig lige-til-tilgang.

  Fortsæt på den måde!

  Kærligst din detox-søster Lærke Zimakoff
 4. Janne Holm på 02.07.2015
  Hej Rikke. Tak for super inspiration, glæder mig til at prøve chokoladekagen.
  Jeg har ofte spekuleret på om jeg kunne få noget mere ud af det, når vi laver kyllingesteg, så kan du give lidt flere detaljer om hvordan du præcis gør når du koger fond på skroget efter at have kogt kyllingen?
  Mange tak og rigtig god sommer :o)
  Janne
 5. Tina Berg på 02.07.2015
  Super inspirerende :-) Det skal prøves. Kan ikke vente. Venligst Tina
 6. Betina Mikkelsen på 01.07.2015
  Dejlig uge du har haft. Fedt at læse med. Toplækkert mad!

  Fint ned fokus på at det ikke er svært at lave detox.
 7. Line Sol på 01.07.2015
  Så sejt skrevet kære Rikke! Jeg glæder mig til at følge din blog❤️ Dejlige opskrifter på hverdags mad! Lige hvad jeg kan li !!
  Kys fra Line Sol
 8. Maja Frank på 01.07.2015
  Skønne opskrifter, dem glæder jeg mig til at prøve :-)
  Har bare ét spørgsmål - hvorfor pasturiserede æg i Nødde-chokolade kagen? Den skal jo bages.
 9. Majbritt Sparvath på 01.07.2015
  Hej Rikke.
  Det er er en dejlig artikel. Det er lige noget jeg kan bruge.
  Tit er der altid et eller andet jeg ikke bryder mig om i diverse opskrifter, men dine tips og opskrifter vil passe fint ind i min hverdag, så tak for det :-)
 10. Lonnie Kelsey på 01.07.2015
  Hej Rikke
  Dejlig blog du har her. Jeg bor i udlandet og er hjemme 6 uger hver sommer og hvert år falder jeg i med dårlig mad og wienerbrød for jeg aner ikke hvor jeg kan finde de ting som jeg normalt bruger til min hverdag i udlandet. Hvor kan man købe mandel mel og rå chocolade og glutenfri pasta og lasagne plader. Økologiske kylling knogler til broth osv osv. Tænker selvfølgelig at det kan fås i helse butikker men så bliver det altså super dyrt hvis jeg skal købe det hele der. Håber du kan hjælpe mig :-) Lonnie
 11. Kristine Holm på 01.07.2015
  Ih hvor ser det dog lækkert ud -tak for inspiration til at lege med maden 😉 Kys

Efterlad en ny kommentar

Var denne blog en øjenåbner?

Skriv dig op her og få besked næste gang der er nyt.