Follow me on my new websitesite - Turn Autism Around
Ninkas Detox tips og guides

Kernesund efterårsferie

Kære venner. OBS. Husk at taste F5, når du går ind på hjemmesiden og her på bloggen. Så ser du altid de nyeste indlæg.

Det er efterårsferie, og jeg har soya på hjernen. Derfor et lille pip om det. Da jeg begyndte at leve kernesundt, erstattede jeg meget af mine komælksprodukter med soyaprodukter. Det er jeg for længst holdt op med, men jeg vil bare være sikker på, at I ikke laver samme fejl. Soya er svært for kroppen at nedbryde. Derfor skal I ikke spise det hver dag. Adfærdsforstyrrede børn kan ofte SLET ikke håndtere soya (virker som komælk i kroppen). Så hvis slim, smot og øreproblemer, fordøjelseskoks osv fortsætter, så kig ind i køleskabet. Vrimler det med soyayoughurt, soyafløde, soyamælk, soyaost osv, så er det tid til at begrænde det. spis det en gang imellem. Og ikke i store mængder ad gangen.

Da vi havde levet mælke-glutenfrit i mange år, undrede det mig for et år siden, at Bertram lugtede ud af ørerne og havde så meget ørevoks. Det forsvandt, da vi droppede soya i hans kost. For nogen virker majs i øvrigt ligesom gluten i kosten. Så ved i det. Glem det, hvis I ikke har nogen problemer, der minder om dem, I havde med gluten.

Efterårsferie er børnetid. Her er min store, kærlige Bertram i færd med at kramme far. Jeg undrer mig altid sådan over, hvor rolig og kærlig han er. Og glæder mig over den ro, der er på mine børn. Jeg er overbevist om, at det skydles den blide kost helt uden sukker. Og så det faktum, at vi har skåret ned på alt det, der stresser børn: Tv, Playstation (har vi ikke), computerspil, sms, mobiler, radio.

Når jeg har besøg af dejlige børn herhjemme, hvilket er super hyggeligt, så slår det mig, hvor højt de råber. Og hvor vilde de ofte er.

Bertram og Melvin er lige gået i biografen med Morten. De skulle se disco-ormene. Med sig havde de en lille pose med et sukkerfrit marcipanbrød fra vores shop. Og to af de nye Kur-Delights kugler. Melvin valgte lakrids-varinaten. Bertram kan bedst lide den med grøn te og lemon. Det var det. Og så køber de danskvand på vejen.

Da jeg gik i biografen som lille, var slikposen det vigtigste. Filmen var sekundær. Jeg var sukkerjunkie allerede som 6-årig. Posen var fyldt med skumfiduser, vingummi, romtoppe, lakrids, karameller, chokolade. Og det hele var spist inden filmen. Jeg tyggede det knap nok. Hvorefter jeg havde kvalme og blev så træt, at jeg nærmest ikke kunne holde øjnene åbne til slutningen. At mine forældre og bedsteforældre i aller bedste mening anså dette trip som indbegrebet af hygge, lagde grunden til en afhængighed, jeg først slap på 33 årig. Hvor jeg lignede lort, havde bumser, slap hus, appelsinhud, stinkende afføring, humørsvingninger og lignende efter et halvt livs slikkeri. Men for satan, hvor havde jeg hygget mig. Eller hvad?

Jeg elsker at have ferie og fri med mine børn. Det er noget nyt. For fem år siden frygtede jeg ferier og fridage. For helt ærligt kunne jeg ikke holde ud at være sammen med min familie. Jeg ville hellere arbejde. Ungerne hang i loftet, hostede, skreg og var umulige. Jeg var så træt, at jeg ikke orkede at lege mjed dem, og på den måde glædede jeg mig faktisk, til de skulle sove om aftenen.

Nu er det anderledes. Jeg nyder deres selskab, og jeg har masser af energi, når jeg passer min kost og passer på mig selv. Vil I høre om vores yndlings hygge-tips?

Guf:
Ristede cashewnødder, kur kugler og tørrede æbler
Pandekager af moset banan og æg serveret med Birkesød og ristede bananstykker - evt. kanel. Intet andet.
Frugtsalat
Kugler af kokosmel, dadler, abrikoser, kokosolie, romessens, banan, kakao og mandler i foodprocessoren. trillet i kokosmel.

Blide film fra Bogart Video
Nu hvor vi ikke har TV, er det så fantastisk at vælge film, der beriger børns verden med stilhed, eventyr, magi, humor og intelligens. Jeg HADER "Lille røde traktor", "Disney Sjov" og "Teletubbies" fordi det var baggrundsstøj i mine værste år sammen med børnene. Og fordi det er så irriterende. Og dumt.

Vi elsker Japanske, smukke tegnefilm. De her er virkelig en oplevelse for voksne også. Der er ro, eventyr, og så noget helt nyt, som jeg sjældent har set i andre børnefilm: Stille stunder uden replikker:

Min Nabo Totorro
Kikki - den lille Heks
Det levende slot
chihiro og heksene

Stuegulvs-sammenhold
Hulahop-konkurrence
Krybe på gulv (militær-øvelse, der minder om at svømme crawl på gulvet. Det er en super opstrammende øvelse for forældre, og god koordinerings-øvelse for børn.
Pudekamp
Trillebør. Mor eller far løfter hinandens ben eller børnenes op fra gulvet. Man går fremad på hænderne. Super sjovt. Og hårdt!

Søvn og sex
Sørg for at smide ungerne i seng i god tid, og gå selv i seng inden 22.30. Kedeligt? I ved godt, hvad sådan en seng kan bruges til, ikke?

Flere gode tips til efterårshygge her

God ferie

Ninka

 

 


 

Kommentarer (15)

  1. soya df på 16.10.2008
    Kære Ninka,
    tak for dit svar, og jeg sidder tilbage med meget dårlig samviittighed over at have forårsaget, at du skulle bruge din tid på et så langt indlæg, da jeg ved I har frygteligt travlt i forvejen. Jeg vil ikke sige mere her, men alt har givet stof til eftertanke, og jeg vil forsøge at lægge ironien på hylden i skriftlige indlæg, da du har ret, det giver en dårlig tone. Blot et lille pib, jeg hentydede dog bestemt ikke til en placebo-effekt i jeres familie, og jeg gik aldrig efter jeres søn, og beklager hvis det har virket sådan.
    Knus Soya
  2. Ina Vestrup på 15.10.2008
    Super godt svar Ninka :o)

    Er der nogen herinde der ved hvad man kan panere fiskefilet og nuggets med i stedet for majsgryn? Jeg kan nemlig ikke tåle majs..

    De kærligste ferie hilsner fra Ina.
  3. Lone S på 13.10.2008
    Hej Karin
    Hvordan går det med din datter?
    På Mettes blog er der madtips til ammende.
    På Emilys blog er der info om druesukkeret i Hanegals spegepølser, fra Pia H, 08-06-08: ”Druesukkeret vil være "spist" i spegepølserne, når de er færdigfermenterede. Druesukkeret tilsættes for at sikre, at mælkesyrebakterierne får noget at leve af lige fra begyndelsen.”
    http://www.kernesundfamilie.dk/tina0/article/408/180/neste/1/
    Mvh. Lone
  4. soya df på 13.10.2008
    åh sarah...
    HVis du ikke vil spilde din tid, så bare læs her:
    Fint, du er overbevidst om at der ikke er en placebo-effekt, noteret.
    Ellers:
    Jeg bilder mig faktisk ikke noget ind, og det var ikke for at fornærme dig, men placebo-effekter er noget der er alment kendt og ret relevant når vi snakker kostomlægninger, og jeg har ikke sagt at alle kostomlægninger er placebo, men sagt at muigheden er der, og jeg synes det var interessant samt kunne være spændende med debat og synspunkter fra kernesunde-spisere (den korte version). Men ja, jeg havde et kritisk udgangspunkt, og synes det virkede useriøst at soja gik fra helt ok til tvivlsomt, på trods af at folk havde opnået gode resultater med at udskifte mælk med sojaprodukter. Jeg tror ikke at jeg er den eneste bruger af dette forum der htænker de tanker og det synes jeg du skal forholde dig til, istedet for at kalde mig ting som uvidende og snævertsynet (hvilket er forkert) og hvis du vil blive ved med det, kommer vi i hvert fald ikke videre. HVis der ikke er andre indlæg, skal vi så bare ikke lukke vores skænderi her, så slipper du også for at spilde din tid.
  5. soya df på 13.10.2008
    Kære Sara
    Jeg tror vi alle ser det vi gerne vil se (jf. placebo-effekt), hvilket var en af grundende til at jeg skrev herinde første gang.
    Men ud fra en anden kommentar kan jeg se at jeg ikke er den eneste det har undret sig over det, og siden Ninka overvejer at skrive en blog, må det være et tilbagevendende problem at folk a)enten misforstå tingene, som jeg så åbenbart gør eller b) at der er problemer i formidlingen af stoffet. Hvorfor jeg skrev at jeg faktisk havde læst alle indlæg på bloggen samt den første bog, var for at understrege at jeg ikke sprang ind i debatten fra punkt nul., og at jeg faktisk havde et glimrende udgangspunkt for at stille spørgsmålene.
    Et af hovedpunkterne i det jeg skrev var at der i mange tilfælde for tidligere almindeligt spisende danskere nok var indtruffet en placebo-effekt, som jeg mener soya-advarslen illustrerede fint. Siden du er medicin-studerende undrer det mig meget, hvis du ikke selv har tænkt tanken og lidt skægt at du ikke kommentere det i dit første, lange indlæg.
    Jeg mener langt fra at Ninka og Morten er kyniske bagmænd, og at den kernesunde kost ikke har en positiv effekt, somn jeg også skrev. Men lidt debat om de tvivlsomme ting er bestemt ikke at foragte.
  6. soya df på 13.10.2008
    Hej igen,
    tak for alle jeres svar! Jeg ved godt at jeg lyder meget kritisk, og jeg ved godt, at mit indlæg om bl.a. soyamælk ikke virkede så nuanceret som det kunne være, selv om det var faktisk det jeg prøvede.
    Men Ninka, jeg har fulgt med i din blog i laang tid, og har læst alle indlæg med stor interesse, nogen har sat gang i nye, positive, tanker omkring kost, andre gange har jeg tænkt, herre jemini, slaaap nu af. Dette er ikke kun møntet din blog.
    Men come on, er det ikke r.. irriterende at være optaget at gøre det bedste for sin krop, og så finde ud af, at det, de "mødre og fædre" (som bevidst ikke vil kaldes eksperter) anbefaler noget (har læst bogen, og mener ikke at der er anført noget negativt om soyaprodukter, og det er også første gang jeg har set det på bloggen, udover forsk. disk. i kommentarerne blandt brugerne), som så senere viser sig at være svært nedbrydeligt, og the main key i kernesund er vel at undgå alt det kroppen ikke kan nedbryde? Og jeg er bestemt ikke fortaler for mælk, hvidt brød eller meget slik, MEN vil mene, at hvis man har spist meget af det, vil man altid mærke alle de positive effekter uanset om man spiser efter vægtvogterne, kernesund, fit for life etc. Tankens kraft er jo stor, og hvis man føler man gør noget godt for sig selv, vil man også mærke større forandringer end der egentlig er.
    Ang Oscars kommentar, har jeg 100 % fået det indtryk, at Bertram fungerede som et helt normalt barn, uden nogen tilbagefald i meeeegeeet lange perioder, mm. han fik noget gluten, mælk eller sukker. Stivelse var ikke nævnt som et nono. Jeg betvivler ikke rigtigheden af at det kan have en effekt, men undrer mig over om der så ikke har været udeladt noget af historien tidligere?
    Jeg kan godt forstå kære Ninka og Morten, hvis det er et meget følsomt emne, at jeg bringer jeres barns helbred ind i historien, men det er svært at lade være, når Ninka tidligere har anført, at de autistiske børn kan bruges som "anariefugle" for os andre (eks. fra tidligere blog og noget med miner går jeg ud fra).
    Jeg kritiserer at man har beskrevet et meget rosenrødt liv som kernesund, både i bogen og 90% af tiden på bloggen, og som om man har fundet the holy grail, og det så ikke heelt er sandt.
    En anden kommentar til Oscar U: Jeg vil mene at hvis man følger anbefalinger om ar drikke en halv liter mælk om dagen, og så skifter til kernesund kost, hvor man drikker et uendeligt antal af smoothies, så er det mere end en 1:1 udskiftning fra mælk til soya/rismælk. Og rismælk er indetsteds refereret som bedre end soyamælk, kun som smagssag, så hvordan i alverden skulle man så have vidst at det var bedst at skifte?
    Ros til Ninka for at rette på fejlen, kritik for at det skete SÅ sent!
  7. Jane Weiss på 13.10.2008
    Hej

    Ang soyamælk

    Jeg har på intet tidspunkt hverken hørt eller læst at Ninka har udtalt man skulle drikke litervis
    af soyamælk hver dag. Men husker jeg hørte hende sige i et interview hjemme hos sig selv
    at de jo ikke drak litervis af soyamælk. Jeg har også læst hun anbefalede at skifte mellem soya og rismælk. Sådan tror jeg det er med alt hvad man indtager. Hvis man får får meget af en ting, vil kroppen altid reagere.

    Hilsen
    Jane
  8. Majbritt Hye på 13.10.2008
    Ja, så kan jeg ikke nære mig længere. Jeg har fuldt debatten herinde på sidelinien. Men Soyas indlæg fik mig alligevel på banen :o)
    Jeg spiser delvist kernesundt dvs. jeg har skiftet alle "hvide" produkter ud med grove og får min shake, olier og grøn the hver dag. Til mit held er min fødevare allergi på retur. Så nu kan jeg spise citrus frugter og æbler i begrænset omfang. Mine menstrautionssmerter er nærmest ikke eksisterende - så nu skal jeg faktisk holde øje med hvornår det kommer. Men når alt kommer til alt er det mit valg hvordan jeg lever. Jeg har selv ansvaret for mit helbred og mit velbefindende. Jeg kan læne mig op af pionerner som Umahro, Thorbjörg, Ninka & Morten, bruge min sunde fornuft og mærke efter på min krop. Vores sundhed er vores ansvar. Du kan ikke bare læne dig tilbage og tro andre tager det ansvar for dig. Det gælder for så vidt ikke kun sundhed men alle aspekter af livet. Min egen erfaring er at hvis jeg havde mærket lidt mere indad, istedet for at tage lægen ord for gode vare. Ja, så havde jeg ikke en permanent inflammation i ryggen og dermed en kronisk ryglidelse.
    Så til alle jer kernesunde (hele og delvise) derude forsat god arbejdslyst og rigtig god efterårsferie.
    KH, Majbritt
  9. Lone S på 12.10.2008
    Der er da godt nok nogle inspirernde tips at hente herinde:-)
    Angående film til børn, så fandt jeg en dag 3 engelske børnevideofilm til en 10\'er i en genbrugsbutik. De virkede så ikke.. Men, især den ene så så godt ud, at jeg har gemt den, fordi jeg gerne vil prøve om jeg kan skaffe en der virker. Jeg har nemlig fået den idé at tale engelsk med mine børn, f.eks. til morgenbordet, af og til. Fordi det er en sjov måde, at lære det på, endda for os alle.
    For en tid siden spillede jeg Tumble spil, med min datter på 8 år, (træklodser med forskellige motiver, som skal stables i et tårn, til de vælter). Og da talte jeg næsten udelukkende til hende på engelsk. Det var utroligt, så let hun fattede hvad jeg sagde. Nå, men det, jeg ville sige var, at den videofilm,( eller nogle, der er tilsvarende), som jeg gerne vil have fat i, det er: Sing Along Songs, Disney, denne her hedder The Lion King, Circle of life. Så, hvis der er nogle der ved, hvor man kan skaffe engelske børnefilm, gerne billigt, så vil jeg gerne vide det !
    kh:-)
  10. Iben Wistrup Andresen på 12.10.2008
    Altså, for søren - jeg satte mig godt til rette idag med Chichiro og heksene, med mine to unger på 3 og 5 år, efter fin anbefaling herfra. Men den var fanme uhyggelig :-) Jeg skulle måske liiige have tjekket inden, ha ha, Ninkas unger er jo en smule ældre end mine! Vi kunne jo ikke slukke, for så ville det være endnu værre, så vi så den til ende sammen og snakkede en masse om den og hvad der var sket. Men bare lige til jer andre med mindre børn - den er super god, men for store børn! :-)
    Knus Iben
  11. karen Høng på 12.10.2008
    Hej Soya.
    Jo, det undrer også mig lidt?
    Et andet spørgsmål. Hvorfor skal man udrenses for giftstoffer mm, når man lever kernesundt? Har bemærket at Ninka udrenser med jævne mellemrum, men for hvad? Jeg mener hvis man lever økologisk, sundt og "rent", hvor meget gift kan man så have i kroppen? Og hvad for noget?
    Håber der er nogen der kan hjælpe?
    Hilsen Karen.
  12. Soya df på 12.10.2008
    Hej Ninka og andre
    jeg er ked af at jeg ikke udfylder med eget navn, da det derfor virker som et fejt angreb, men i princippet kunne jeg jo også have fundet på et falsk, troværdigt, navn. Men jeg har et spørgsmål omkring placebo-effekt og soya og mælkeprodukter, jeg håber du eller andre vil komme med jeres mening. Jeg tror godt man kan sige, at du, Ninka, har postuleret, at hvis man droppede mælk, ville mange af vores dagligdagsgener forsvinde og vi ville få det rigtig godt. En god erstatning til mælken var så soya-mælk etc. Hundrevis inde på denne hjemmeside har samstemmende sagt, at det var helt fantastisk. Nu viser det sig så, at soya-mælken faktisk ikke er så smart og at kroppen ikke rigtig kan nedbryde det. Som kroppen jo heller ikke kan nedbryde mælk. Har man så ikke opnået disse "fantastiske resultater" ved at erstatte mælken med noget som er lige så skadeligt for kroppen? Jeg synes det i høj grad svækker troværdigheden af jeres påstande, når I snakker om alt det fantastiske i har opnået, med produkter som det så 1 år senere, viser sig heller ikke var godt for den kernesunde krop. I har opnået fantastiske resultater med jeres autistiske barn, og alt har været fryd og gammen, og pludselig kan han ikke tåle stivelse. Jeg tvivler ikke på kostens betydning for jeres søn, men har han ikke fået stivelse, som majs o.lign. mens han har fungeret som et normalt barn.
    Jeg er tilhænger af en sund kost og synes det er så dejligt at i har fået så mange mennesker til at spise sundt fedt og masser af grøntsager. Men det er som om, der hele tiden kommer nye oplysninger om jeres historie, der modsiger det i sagde for 1/2 år siden. Og ang. birkesød, hvordan kan det virke fornuftigt at noget der er hvad, 50 gange sødere end sukker, er så kernesundt??
    Jeg håber at jer kernesunde spisere derude vil skrive nogle af jeres tanker om det, og er der ikke nogen der er lidt sure over at have fyldt sig med soyaprodukter efter Ninkas og Mortens anbefalinger de sidste 2 år, og pludselig er det skadeligt?
  13. Tina Jensen på 12.10.2008
    Jeg køber pålæg fra Den grønne slagter, spegepølser og leverpostej fra Hanegal eller AAlbæk, makrel i tomat fra Larsen. Jeg søger en tun i vand som er økologisk, men har ikke fundet den endnu ?!
    God ferie
    Tina
  14. trine andersen på 12.10.2008
    hvad for noget pålæg køber i i supermarked, altså navnet på den der lavet pålæget...
  15. helle nielsen på 11.10.2008
    Hej Ninka

    Tak for masser af inspiration til efterårsferien, specielt i denne tid, hvor vi lige er påbegyndt en 7 mdr. lang diæt først og fremmest til fordel for min autistiske søn.

    Vi har lige fået testresultatet på hans urinprøve , som forventet viste, at han danner neuropeptider, specielt ud fra gluten. Og det endda til trods for, at vi forinden testen blev foretaget har levet kernesundt i næsten 1 år.
    Derfor har jeg idag været på dedektivarbejde for at undersøge hvad jeg mon kan have overset og har måske fundet en ud af flere mulige syndere . Vi har længe brugt grøntsagsbouillonen fra helios, fordi den er uden mælk og gluten, men er den nu også det, for den indeholder maltodextrin, som jo godt kan indeholde gluten? Jeg spørger fordi det jo er så sindssygt vigtigt at overholde diæten fuldstændig.

    Kh Helle

Efterlad en ny kommentar

Var denne blog en øjenåbner?

Skriv dig op her og få besked næste gang der er nyt.