Follow me on my new websitesite - Turn Autism Around
Ninkas Detox tips og guides

Den vildeste diæt og en kernesund, ung amerikansk fyr

Jeg studerer specific carbohydrate diæten indgående.

Derfor støder jeg på de seje mennesker, der er på den i hele verden. Blandt andet faldt jeg over en ung, amerikansk partyfyr, der holder crohns disease (alvorlig tarmsygdom) fra døren med mælke - gluten og stivelsesfri kost. Han drikker heller ikke alkohol. Han er så sej. Tjek hans hjemmeside her og se video med ham her. I videoen fortæller han om de typiske faldgruber ved kosten. Og om, hvorfor han ikke drikker alkohol og mælk.

Den bliver brugt som behandling for cøliaki, autisme, crohns og andre tarmsygdomme. Indenfor autismefeltet er den den mest effektive diæt overhovedet.

Faktisk reparerer den tramvæggen indefra. Og efterhånden, som man går ind i de senere faser af diæten, kan man tåle mere og mere. Faktisk mere, end hvis man nøjes med den gluten-mælkefri diæt for evigt.

Teorien er, at de stivelsesholdige kulhydrater der ikke kan nedbrydes i et svagt tarmsystem, nedbryder det langsomt. Og med Specific Carbohydrate Diet genopbygges den. Det er IKKE en kulhydratfattig kost. Det er en kost, der vælger specifikke kulhydrater, der er meget lette at nedbryde. Derfor er det en optimal, blid kost.

Herhjemme følges vi ad. Mor og Bertram er 100 % på, og jeg kan sige, at der sker ting og sager.

For det første går vi MEGET på toilettet. Vi udskiller og udskiller. Og jeg tænker: Hvof fanden har al det l...gemt sig?

For det andet har jeg TOTALT ro på. Jeg er SÅ mæt, og har ikke lyst til de søde snacks om aftenen. Og min krop er utroligt harmonisk. 

Bertram er så dejligt rolig. Bortset fra lige 5 minutter om aftenen, hvor han fjoller rundt. men det er på en sød, humlebi-agtig måde. Slet ikke aggressivt.

Her til aften sagde han klokken 19.00: "Nå, mor, nu er jeg træt. Jeg går i seng."

Det er en helt utroligt flot kropsbevidsthed, langtidsplanlægning og modenhed, der ligger bag sådan en sætning.

Jeg var ved at hoppe af glæde.

Vi snakker så småt om, hvad han kan få i julen. Steg og grøntsager er jo fint. Og jeg kan se, at man kan bage pandekager, muffins osv med nøddemel og det er ok med Bertram. Han er så afsindigt cool med sin kost.

Det var bare en lille mad-blog fra mig.

Mere fra mig snarest.

Jeg nåede i øvrigt ikke selv at læse den falske blog, som en eller anden havde lagt på i mit navn i går aftes (og som nu er politi-anmeldt - se Mortens blog). Vores webmaster, Lisbeth, læste den og fjernede den med det samme. Der stod, at jeg havde drukket noget rødvin og sad og onanerede. Lisbeth, som kender mig ret godt tænkte: " Det sidste kunne hun såmænd godt finde på. Og endda skrive om. Men rødvin. Det drikker hun sgu´ikke."

Tusind tak, dejlige Lisbeth.

Jeg er så glad for dig.

Knus

Ninka

Kommentarer (35)

  1. Kerstin Freiesleben på 08.09.2009
    Hej scd-interesserede, - jeg har været på scd i lidt over et år nu, og jeg køber økologisk mandelmel hos Ethical Superstore - på nettet, det er det billigste jeg er stødt ind i - også selvom der kommer fragt oveni.
    God vind til alle
  2. Iben Wistrup Andresen på 24.11.2008
    CHOKO SHAKE til sukkertrang - hardcore

    Til 2-3 personer

    2 frosne bananer
    1 spsk peanutbutter
    2 spsk ren kakao
    1 spsk hørfrøolie
    1 spsk birkesød
    1 appelsin, kun saften
    en smule hafsalt
    rismælk til et par cm over ingredienserne
  3. Mette H på 17.11.2008
    Hej Alle!
    Er der nogen som har den første kernesund bog ved sig og kan skrive opskriften på kakao-smoothien (kan selvfølgelig ikke lige huske hvad den hedder.. -men det er den med bl.a kakao, appelsin og peanutbutter)
    Jeg har desværre forlagt min bog et eller andet sted, og har sådan lyst til den smoothie (+ et par bananer og appelsin der snart skal bruges).

    På forhånd tak..
  4. Maya Jacobsen på 16.11.2008
    Mht D-vitamin: Tjek Anette Harbech Olesens seneste nyhedsbrev på madforlivet.dk!

    :-) Maya
  5. Ina Vestrup på 15.11.2008
    Hejsa Anette.

    Tak for dit svar :o) Kan du måske anbefale et godt voksen kalk tilskud så?

    Kærlige hilsner fra Ina.
  6. Ina Vestrup på 14.11.2008
    Hejsa alle sammen.

    Jeg har lige et spørgsmål ang. Mælkemineral man kan købe i Shoppen. Er det kun til børn, eller kan voksne også få noget ud af at tage dem?

    Kærlige weekend hilsner fra Ina.
  7. Marianne Krogstrup på 14.11.2008
    Hej Caroline.
    Du kan gå ind under Ninkas forrige blog, der har hun et link til en side om SCD kost med masser af opskrifter.
    Mvh. Marianne
  8. Caroline Frandsen på 14.11.2008
    INSPIRATION TIL STIVELSESFRI KOST SØGES.

    Hvis der er nogen af alle jer kernesunde derude som har viden ang. stivelsesfri kost, vil jeg MEGET gerne have inspiration til opskrifter. Jeg skal formodentlig også udelukke æg. Så opskrifter uden æg er jeg derfor også meget interesseret i.

    Om 1-2 måneder går jeg igang med denne diæt som min kostvejlder nu vurdere jeg må igennem.
    Så al inspiration er meget ønsket.

    Skriv gerne til min mail:
    carolinegormsen@hotmail.com

    Knus fra Caroline
  9. Morten Mauritson på 13.11.2008
    Kære Alle
    Vi har besluttet, at alle, der har købt Kernesunde Madpakker, får bonusserne. For at få den første, skal I sende en mail til morten@kernesundfamilie.dk - resten kommer automatisk:-D
    En smuk aften til jer alle!

    /M
  10. Tina Vang på 13.11.2008
    Jeg kunne ligesom Pia også godt tænke mig at få et par af bonus\'erne. Jeg vil jo nødigt gå glip af noget, men nu hvor jeg allerede har betalt fuld pris for madpakkeopskrifterne (som forresten rigeligt er det hele værd), føler jeg mig lidt fjollet over at betale igen for de ekstra ting, når andre får dem med i købet.

    Forresten - Rabatten i aften handler om økologi, økonomi og wellness :

    "Hvor meget mere koster det at købe økologisk mad frem for konventionel mad? Hvad er det egentlig man betaler ekstra for? Og hvordan får man råd til mere økologi?
    Det er nogle af de spørsmål, du får svar på i Rabatten, hvor vi også viser vej til billig wellness. "

    Knus Tina
  11. Pia G på 13.11.2008
    Og måske også "frokosthemmeligheder, der vil forandre din hverdag\' fra Oscar Umahro (og den hemmelig opskrift fra Heidi)
    Mvh Pia
  12. Pia G på 13.11.2008
    Hej Dorthe
    Tak for hjælpen ang kitchen aid/magi mix spørgsmålet :-)
    Hej Ninka
    Jeg har købt madpakkeopskrifterne (som er rigtig gode)...kunne det lade sig gøre at dem der har købt dem til fuld pris måske også kunne få den "ekstra" opskrift?
    Mvh Pia
  13. Vibe Smilla Wested på 13.11.2008
    Kære Ninka.

    Jeg er klart en full-on-viking-protein type, der desværre alt for let bliver sugar-hooked igen og igen.
    En SCD diæt lyder til at ville gøre mig så meget godt. Det jeg bare får problemer med, når jeg har prøvet noget ligende, er hvordan jeg får mine olier ned, når jeg nu skal undgå frugt i ngoet tid. En shot med soyamælk når hurtigt et højt kvalmepunkt- så jeg håber du har nogle andre råd.
    Skal lige høre: de første 3 dage: er det kun på kød? Og I fik ingen forstoppelse?
    Håber du eller andre kloge hoveder vil svare.

    Kram
    ps: det er sikkert skrevet før, men er der en hjemmeside ang. SCD der kan anbefales?
  14. Marianne Schacht på 12.11.2008
    Hej Ninka - og andre på SCD
    Vi har kørt efter principperne i to måneder nu og min dreng på 4 år med Aspergers har taget syvmileskridt. Helt vildt. Han er ved at få sin første ven nu - Fantastisk. For det burde jo ikke kunne lade sig gøre med autisme-formen Aspergers. Nå ville egentlig bare sige til alle jer, der netop er gået i gang, at mandelmos er fantastisk at bage af. I starten er det mere skånsomt for de små maver og desuden bliver bagværket bare så flot og lækkert af det. Kan se mandlen.dk har en billigere udgave af det end helsekostforretningerne ellers har. Vi bruger nu halvt mandelmel og halvt mos (for det er lidt dyrt, det mos). Man kan lave det selv med en god olie. I øvrigt så er pecanbread.com et fantastisk oversigts sted - og mailgruppen et godt sted at blive klog. Pøj pøj - og Ninka, fantastisk med Bertrams respons på alt det nye. Det er vildt som børn acceptere de valg, vi træffer for dem - måske fordi, de kan mærke, det virker. Glæder mig tl at hilse på dig og Carina til foredraget med Reichelt i morgen. Knus Marianne
  15. Anna møller på 12.11.2008
    Hej Ninka,
    Jeg ligger lige dette indlæg her hos dig, det er vist her det hører til;-)
    Knuz Anna

    onsdag, 12-11-08 17:03
    hej Ninka

    jeg har et par spørgsmål til dig...
    jeg sidder og læser i jeres første kenesunde bog..og jeg har det her problem at jeg virkelig hurtigt får lavt blodsukker..
    det er blvet lidt bedre efter jeg har droppet slik og kager og drikker edten hjemmepresset juce eler smoothies hver dag..men hver aften ved en 22-23 tiden får jeg det her hul i maven..det føles virkelig sådan...og det hul blir til en rigtig av agtigt krampe i maven medens min mave natten igennem rumler og rumler...noglegange har jeg måttet stå op midt om natten bare for at spise et par bidder brød...
    det underlige er at jeg spiser masser i løbet af dagen..jeg er en af dem som spiser mange små måltider..og sunde skal det siges..
    jeg plejer også at spise en gang endten frugtsalat eller en hjemmebagt bolle ved en 20 tiden..men stadig hullet kommer...jeg er jo opvokset med at det ikke er sundt at spise inden man skal sove????
    men i jeres bog står der eks på små aftenmåltider...
    jeg tænkte at en natsmoothie ville være godt for mig..men der står jo at man skal putte sojamælk i også...og jeg syndes jeg husker du har skrevet om at soja alligevel ikke var så godt...og hvis jeg skulle drikke det hver aften..vil det så skade mig(ja det tog mig lang tid at komme til sagen puha)
    det andet spørgsmål er..jeg høre og læser meget om det proteinpulver..men jeg ved faktisk ikke hvad det gør godt for?
    kan du måske uddybe hvorfor jeg bør putte det i min shake?

    kærlig hilsen stina
  16. Therese Lassen på 12.11.2008
    Hej Ninka!
    Jeg er en pige på 25 år, der for nyligt har læst jeres bøger, som jeg har taget til mig og synes er rigtig interessante!!! Det er første gang jeg er på jeres hjemmeside, så ved ikke om jeg stiller mit spørgsmål det rigtige sted:) Jeg kúnne godt tænke mig at vide hvad I præcis tager af kosttilskud hver dag? Forstår det nemlig ikke helt ud fra bogen... Der er så meget at vælge imellem, så hvad har I valgt? Jeg har to børn på hhv 3 og 5 år. Hvad mener du at de skal have af kosttilskud? Er det umuligt at få dækket sit behov gennem en varieret kost? Håber du vil svare på mine spørgsmål:) Tak! Venlig hilsen Therese.
  17. Ulla Rasmuusen på 12.11.2008
    Kære Ninka og alle,

    Nu når i har kastet jer ud i SCD kombinerer i så principperne med de kernesunde, altså birkesød i stedet for honning etc? Jeg har en datter der lider af damp og har selv researchet en masse på området, men kan stadig ikke helt beslutte mig for hvad der er bedst. Ville forresten også gerne høre din holdning til f.eks. øko/sukkerfri bolcherne fra kingfisher ville du integrere det i diæten på et senere stadie? Man vil jo så nødig træde forkert og samtidig gerne forkæle dem lidt af og til. De små kroppe er jo så sarte.

    Kærligst

    Den tænksomme mutti
  18. Joan Nielsen på 12.11.2008
    Mht. bøger bestiller jeg dem hjem til mit bibliotek via www.bibliotek.dk. Det er nemt og går som regel rimeligt hurtigt.
  19. Pia Nissen på 12.11.2008
    Hej Anne

    Desværre købte jeg mine bøger for ca. 8-10 år siden. Så de har nok ikke genoptrykt dem. Det kan være Ninka eller Umahro (på www.sundhedsrevolutionen eller Nordic klinic)kan henvise til andre bøger eller materiale.

    Mvh.
    Pia


  20. Dorte Kjær på 12.11.2008
    Hejsa.
    Jeg har en kitchen aid food processor og den laver de dejligste gufkugler, og den snitter min råkost salat hver morgen mens blenderen står og kværner min smoothies, så der er rigtig gang i køkkenet. Jeg er meget glad for den men kender ikke den anden du snakker om, men da mine maskiner også står fremme hele tiden er det da dejligt at se på et par pæne røde maskiner, som står ved siden af min melkværn fra Orion og min bagemaskine, så hurra for et stort køkken.

    Er i klar over at vi i Kolding har en forretning der hedder Köss som laver de skønneste færdigretter efter kernesund principper, jeg var forbi i går og købte rosenkålsalat med mango, sellerimayonaise, 2 stk færdig fisk med fyld, 2 stk. kål-olmer for kr. 110,00 - så er der også mad til 2 dage for 2 pers. når det skal gå lidt hurtigt så det er da skønt.
    Knus Dorte
  21. Anne Lindholt på 12.11.2008
    Hej Pia,

    Jeg har ledt og ledt og ledt på nettet efter de bøger du nævner, men jeg kan simpelthen ikke opstøve dem nogen steder, og de er udsolgt fra forlaget, har du et tip til hvor an kan finde dem?

    Jeg har netop købt den første du nævner, bare på engelsk, som jeg desværre ikke er så stærk i, men nu kaster jeg mig ud i det alligevel.

    His du ved hvor bøgerne findes på dansk, så tøv ikke med at tippe os andre :D

    Hilsen Anne
  22. Pia Nissen på 11.11.2008
    Hej

    Jeg kan anbefale 2 bøger på dansk om den specifik kulhydratdiæt:

    Bryd den onde cyklus af Elaine Gottschall
    og fortsættelsen...
    Fortsæt den Gode Cyklus af Oscar Umahro Cadogan.

    De er godt nok ca. 10 år gamle, og der forskes jo hele tiden i kost, men mon ikke den stadigvæk holder. Det må jo være et godt spørgsmål til Oscar Umahro (som har rådgivet Ninka og hendes familie i diæt til deres familie)

    Ønskes der rådgivning om denne diæt, burde Oscar Umahro Cardogan være ret oplagt. Han er mulig at træffe gennem Nordic Clinic.

    Der er også gode opskrifter i som jeg gennem mange år har haft glæde af (har Cøliaki) men har aldrig taget det fulde spring og fulgt diæten.

    Mvh.
    Pia
  23. Marianne Krogstrup på 11.11.2008
    Hej Ninka.

    Tænkte at du måske kunne bruge denne opskrift med div. nødder og kerner i som mel. Jeg er ikke lige helt sikker på hvad Bertram må få, men du kan jo lige selv tjekke opskriften om ingredienserne er tilladt i hans tilfælde.

    Brød:

    100 g solsikkekerner

    100 g hørfrø

    100 g sesamfrø

    150 g mandler

    6 æg

    6 spiseskefulde olivenolie

    ½ teskefuld salt

    Kværn alle kerner i en kaffekværn eller blender. Lad evt. nogle af kernerne være hele.
    Bland med æg og olie. Put det i en brødform. Drys evt. med sesamfrø eller andre kerner.
    Bag ved 160 grader i 1 time (evt. 5 kvarter).

    Brødet kan varieres ved at udskifte nogle af kernerne med andre kerner, nødder eller kokosmel.

    Mvh. Marianne
  24. Lone S på 11.11.2008
    Jeg har lagt et ammespørgsmål ind på Trilles blog, hvis der er flere, der har et bud.
  25. Pia G på 11.11.2008
    Hejsa
    Jeg skal have købt mig en foodprocessor. Valget står mellem magi mix og kitchen aid. Egentlig vil jeg helst have kitchen aids pga designet. Er der nogen, der ved, om den er ligeså god som magi mix????.....den skal lave gufkugler....mange kugler ;-) (min familie elsker dem)
  26. stinei hansen på 11.11.2008
    hej ninka
    jeg er en pige på 17, jeg har chron og får ingen medicin, har ikke fået det i et halvt år pga af mælke,gluten og sukkerfri kost. I starten da jeg skulle finde en kost for at prøve at helbrede mit tarmsystem, faldt jeg også over SCD kosten men den er meget omfattende så jeg ville hellere tage et skridt af gangen som i har gjort med Bertram. jeg har det også super nu, men maven er stadig meget følsom, og jeg vil overveje at gå på SCD diæten for at få den helt op at kører igen. Det jeg tænkte på var om du kender til en diætist som arbejder med denne slags kost, og som kunne vejlede en?
    hilsen stine
  27. Mette H på 11.11.2008
    Hej Alle,

    har i nogen ideer til hvordan jeg slipper af med "ondt i halsen", uden brug af sødede halstabletter (vicks, halls m.m)??

    Mvh Mette
  28. Louise Dreizler på 11.11.2008
    Hej Ninka,

    Jeg er en pige på 15 år, der så vidt muligt prøver at leve kernesund, selvom der tit er mange hindringer, der kommer mig i vejen. Bl.a. er min familie overhovedet ikke med på kernesund konseptet, og de er heller ikke villige til at være det - hvilket naturligvis er helt op til deres valg.

    Nå, men i dag kom jeg så hjem til det tommeste køleskab (i mine øjne altså, da den indeholdte mange "almindelige" madvare, der ikke hører til den kernesund livsstil). Så jeg måtte jo finde et alternativ.
    Her var det, at jeg fandt en dåse tun i mit skab og spekulerede på, om mad på dåse mon er en "okay" spise?
    Tun i sig selv er jo godt nok, men er den også det, hvis den kommer "frisk fra dåse"?

    Mange hilsener fra Louise
  29. Naja - på 11.11.2008
    Hej Ninka og alle andre der læser med :)

    Jeg kunne godt tænkt mig at have nogle nemme løsninger i fryseren.. Som for eksempel pizza-bunde, pølsehorn osv.

    Da jeg ikke undgår mælk og gluten endnu, ville jeg høre om det sundeste (mest næringsrige) ikke ville være at lave/købe nogle med fuldkornsmel i stedet for glutenfrit..?

    Kender du/i et sted man kan købe færdige fuldkorns pizzabunde..?
  30. Ann Daugaard på 11.11.2008
    Hej Ninka og alle I andre.

    Jeg vil lige høre herinde hvad der anbefales at starte med som første skemad. Inde på alun.dk anbefales grøntsager og kød - og ikke grød, som man ellers læser andre steder..
    Hvad vil I anbefale? Min datter er 4 måneder men jeg starter først om et par måneder...

    Knus Ann
  31. Janna Vestergaard på 11.11.2008
    Kære Ninka!!

    Hvor er det fantastisk at Bertram har sådan en kropsfornemmelse. Den er bedre end de fleste voksnes. Jeg gælder mig til vi når der til. Vores søn har væres ualmindelig hyber den sidste mdr. Ved ikke om hans ADHD er i fremmarch eller det er noget andet. Vi voksne har haft meget at tænke på, så måske er det er den ligger.

    I går begyndte jeg selv på undersøgelser om ADHD ved en rigtig sød læge her i Horsens. Alt tyder på at jeg har det, så nu bliver det nok nemmere at få pascal undersøgt. Håber det giver lidt ro i mit hoved.

    Janna
  32. Christina Hansen på 11.11.2008
    Hej derude

    Hvad er stivelsesholdige kulhydrater, udover kartofler, ris og pasta? Er det også linser og bønner og hvad med brune ris?

    Mange hilsner
    Christina
  33. Camilla Sørensen på 10.11.2008
    Hejsa,
    Den diæt lyder meget spændende, det vil jeg prøve at undersøge mere om. Sådan et tarmsystem som mit, ville nok have rigtig goddt af det:0) Er så glad for at du oplyser os om den slags - får så meget viden af at læse herinde på bloggen:0)

    He he, jeg synes også Lisbeth er fantastisk:0)

    MVH Camilla
    (fra bloggen, der har haft meget travlt og derfor ikke haft tid til at blogge, men vender nu frygteligt tilbage)
  34. Marianne Krogstrup på 10.11.2008
    Hej Ninka. og alle andre.
    Vedr. mandelmel vil jeg bare lige minde om at det kan man købe på:
    mandlen.dk
    2 kg. økologisk mandelmel koster 280,- plus fragt.
    2 kg. økologiske hele mandler koster 234,- plus fragt
    Det er lidt nemmere end selv at skulle kværne.
    Mvh. Marianne
  35. Sara Andersen på 10.11.2008
    Hahahahaha fed humor du har :)

Efterlad en ny kommentar

Var denne blog en øjenåbner?

Skriv dig op her og få besked næste gang der er nyt.