Follow me on my new websitesite - Turn Autism Around
Detox Succes Historier

Introvert eller særligt sensitiv, du er HELT som du skal være

Louise er en sand inspirator og hun står ved og elsker sig selv betingelsesløst. Den måde hun har valgt at være i verden på gør, at hun ikke alene inspirerer, men hun giver fra et sted af generøsitet og oprigtighed, som jeg så gerne vil dele med dig, særligt her i december.

 

Introvert eller særligt sensitiv - hvordan kommer du igennem julemåneden...?!

Julen er hjerternes tid. Ja ja, det ved vi godt, og de fleste af os elsker også julen og glæder os til den. Men det gælder nok i virkeligheden langt fra alle!

For julen er indbegrebet af en hel masse sociale aktiviteter og en hel masse mennesker omkring os.

Julemåneden er smæk fyldt med arrangementer. I børnehaven, på skolen, på arbejdspladsen, hos vennerne og ikke mindst i familien.

Der til kommer en masse julegaver som vi skal have købt typisk i propfyldte stormagasiner og indkøbscentre.

Alt sammen det vildeste mareridt hvis du er introvert eller særligt sensitiv!

For introverte er - kort fortalt - mennesker, der:

Lader op og får energi af at være alene

Overstimuleres af at være for længe sammen med mange mennesker

Foretrækker dybe snakke om den indre verden (hader smalltalk!!!)

Har brug for at trække sig tilbage for at fordøje indtryk

Ikke kan multi-taske (tale og tænke samtidig)

Og særligt sensitive er - kort fortalt - mennesker, der:

Har større modtagelighed/påvirkes mere af indre og ydre indtryk, stemninger og stimuli

Er disponeret for at blive overstimuleret

Sanser, oplever, mærker og tænker mere end andre

Genkender du dig selv???

Man mener at 15-20% af befolkningen er særligt sensitive.

Man mener at 1/3 af befolkningen er introverte i større eller mindre grad.

Og omtrent 70% af de særligt sensitive er også introverte.

Vi er mange, for hvem julemåneden kan være lidt udfordrende!

Når jeg har valgt at blogge om netop det her, så er det fordi jeg ELSKER julen og har en masse kærlige forslag til hvordan du kan gøre din december både smuk og dejlig - selvom du er introvert eller særligt sensitiv - eller begge dele, som jeg!

Min introverte og sensitive historie

I am enough!

Den erkendelse er jeg kommet frem til. En dyb og inderlig egenomsorg og selvkærlighed har fundet sig til rette i mig. Jeg har fundet fred med, at selvom jeg ikke er som folk er flest, så er jeg helt som jeg skal være! (Og det samme gælder dig!)

Jeg ved ikke præcist hvornår det skete, men en dag erkendte jeg, at jeg er introvert og særligt sensitiv.

Den dag begyndte jeg at læse om det, at spejle mig i det jeg læste og så. Mødte mig selv på en ny måde og med en ny erkendelse. Jamen det er jo bare dét jeg er. Jeg er ikke mindre værd eller mærkelig. Sådan som jeg ellers havde følt mig i rigtig mange år! Jeg er bare introvert og særligt sensitiv :-)

Med erkendelsen fulgte et ønske om at nurse de sider af mig, være tro mod dem. Og dét skabte mirakler for mig!

Det er min erfaring, at når blot jeg tager udgangspunkt i de her to sider af mig og tilgodeser dem som det mest naturlige i verden, så falder de til ro, finder balance i sig selv, og der bliver plads til ALLE mine andre sider!

Altså, når jeg tager vare på min introverte side giver det min ekstroverte side mulighed for også at blomstre - og så er det at balancen og magien opstår.

Vi må navigere efter vores krops svar og vores sjæls kalden. Dét giver en sand og fortryllende jul, også for introverte og særligt sensitive!

Jeg har lyst til at fortælle dig om min jul for to år siden. Den var ganske særlig for mig!

For hele min pointe om hvordan du kommer igennem julemåneden på en god måde som introvert eller særligt sensitiv udspringer af én eneste ting.

Nemlig det at være tro mod sig selv og udleve den troskab ubetinget.

Jeg er skilt fra mine børns far. Det betyder at jeg hvert andet år ikke holder jul sammen med mine elskede unger. Dét år hvor de er sammen med deres far har jeg dedikeret til at give mig selv muligheden for at holde jul helt anderledes end man traditionelt gør. Et år var jeg frivillig til et julearrangement for byens enlige og ældre (en smuk og rørende oplevelse som kræver sit helt eget blogindlæg..) og så var der julen 2013. Året hvor jeg ønskede at opleve julen i mit eget vidunderlige selskab, langt væk hjemme fra.

Jeg lejede et sommerhus et smukt og naturskønt sted i Danmark, som jeg holder meget af. Kyssede ungerne glædelig jul og afleverede dem hos farmand. Pakkede mit kæreste julepynt ned, købte ind til god mad og julehygge og så afsted med mig.

Jeg kan betro dig, at jeg havde den kærligste, varmeste og hyggeligste jul, fyldt med dybe stunder og de smukkeste minder for livet. Når jeg er alene og er tæt på naturen, så connecter jeg SÅ smukt med alt det der er større end mig. Lidt som om min kanal er mere åben. Det er MEGET smukt.

Da jeg steg ud af bilen foran sommerhuset så jeg det smukkeste stjerneskud på den klare mørke himmel, som et tegn på, at en smuk og magisk jul lå for mine fødder.

Jeg pyntede op i sommerhuset, købte mig et lille bitte juletræ, tændte op i brændeovnen hver dag, lavede konfekt, gik ture ved vandet og i naturen, udså mig den kæreste lille kirke til min julegudstjeneste, læste bøger, mediterede, trak englekort, kommunikerede med dyrene i haven, dyrkede stilheden - den helt igennem smukke magiske stilhed - dansede i stuen til høj glad musik.

Kort sagt gjorde lige det jeg havde lyst til, når jeg havde lyst til det.

Morgenerne er altså særligt magiske. Forventningens glæde. En ny fin dag. Hver en celle i min krop elsker at vågne til en stille, ny, frisk og magisk dag i mit eget selskab.

Dét var mit største ønske at få lov til at opleve julen på den måde det år, og det valgte jeg at lade gå i opfyldelse. Det var at være tro mod mig selv, og ikke alle omkring mig forstod mit valg. Jeg har en kærlig og dejlig familie, som vist lige skulle vænne sig til tanken om at dét her var mit valg. Men jeg vil til enhver tid hellere sætte ord på mine valg 1000 gange frem for at vælge noget der strider mod mine ønsker og med min krops behov.

Det var julen 2013 for mig. En smuk og meget introvert jul, kan man vist godt sige.

Så drastisk behøver man jo ikke gå til værks, bare fordi man er introvert eller særligt sensitiv.

Her har du nogle af mine varme kærlige råd til hvordan du kommer godt gennem julemåneden som introvert eller særligt sensitiv.

Prioriter nydelse og restitution

Du må nyde før du kan yde!

Prioriter tid til DIG som modvægt til alt det du skal og bør.

Kender du vådsvøb? Det er en æld gammel kurbadstradition, som er helt fantastisk til at berolige dit nervesystem.

Du finder et lagen frem. Tager et dampende varmt bad, så varmt og længe at du føler du koger. Sluk helt for det varme vand og slut af med at bade i iskoldt vand, så længe du kan holde til det blir du i det. Sluk vandet, gå ud af badet og svøb dig med det samme så stramt som muligt i dit lagen. Gå direkte ind i en redt seng og møv dig ind under dynen. Luk øjnene. De første 10-15 min er dit kamp/flugt system aktiveret og hele kroppen er i vigør. Derefter indfinder den dybeste fredfyldte ro sig i hele din krop. Som at svæve på en lyserød sky. Kan med fordel laves når du skal sove om aftenen. Du vil få den dybeste og lækreste nattesøvn. I tell you!

Billedet er taget næste morgen, da jeg vågnede efter en himmelsk nat.

Tag et fodbad. Intet er så godt som et fodbad med Epsom salt (købes i helsekosten, se dosis på posen) der afgifter og udrenser. Og når du sidder der er det tydeligt for enhver, at du er midt i noget og ikke kan forstyrres ;-)

Kom UD i det fri!

Frisk klar luft i ansigtet før eller efter et julearrangement i familien er et must.

Naturen er fantastisk til at rense tankerne og kroppen, og fylde dig med ny energi og ressourcer.

Vær sammen med DIG!

Som modvægt til alle de mennesker du har omkring dig, må du sørge for tid til at være kun DIG. Bare en halv time for dig selv uden en masse stimuli er guld værd.

Hvis du bor sammen med andre, så gå en tur, eller luk døren og sæt dig med en guidet meditation i ørene, eller sæt dig ganske simpelt med lukkede øjne og noget helt blidt musik i ørene. Luk verden ude for en stund.

Sig nej tak

Det er HELT ok!

Du får helt sikkert flere invitationer i løbet af december, end du på nogen måde har lyst til! Vælg det du deltager i med omhu. Det er fair, både for dig og for den der har inviteret, at du kun kommer hvis du kan rumme det.

Når vi siger nej til andre siger vi ja til os selv, og det er SÅ vigtigt! Alt andet er vold mod dig selv.

Du kan også sætte en sluttid på. Ala 'Tak for invitationen, vi vil gerne komme. Vi blir kun et par timer.' Så kan du med god samvittighed sige tak for nu når du har fået nok.

Hele familien behøver ikke dukke op hver gang. Husk det. Nogle gange er det altså helt ok at sende mand og børn afsted og selv få lidt tiltrængt alenetid.

På den måde har du energi til hele måneden og ikke kun den første uge.

Stå ved dig selv

Når vi siger nej, eller når vi sender manden afsted alene, eller når vi siger at vi kun blir til kl 15, så er hele humlen at vi gør det ærligt, reelt og troværdigt. Dét kan de færreste mennesker modstå.

Undskyld ikke. Forklar ikke mere end højst nødvendigt.

MEN gør det selv. Send ikke manden afsted med budskabet på dine vegne. Se dig selv og andre i øjnene.

Bed om hjælp

Her tænker jeg uddeleger!

Hvis du er så heldig at der er nogle friske bedsteforældre, så er jeg sten sikker på, at de vil elske at tage et af arrangementerne i børnehaven eller skolen sammen med dine unger. Slip kontrollen og lad bedsteforældrene få en hyggelig stund med deres børnebørn.

Manden din. Lad ham til en afveksling købe nogle af julegaverne selv. Slip kontrollen og vær sikker på at ingen falder døde om hvis han ikke lige vælger det som du ville have gjort.

Skab dine egne traditioner

Fyld december med oplevelser og traditioner du holder af.

Brug en søndag på at gå i skoven og samle ting og pynt til at gå hjem og lave jeres egne juledekorationer, hold bagedag der hjemme (så ved du også hvad der er i), kør ud og fæld jeres eget juletræ osv.

Sæt dem i kalenderen, prioriter dem. Det er helt ok at sige nej tak til et andet arrangement fordi I har en tradition der er vigtig for jer!

Sæt dit præg på arrangementet

Er der ikke næsten altid nogle børn eller hunde der trænger til at blive luftet?!

Jeg synes ofte jeg har held med at foreslå en gåtur.

Vær bare den der bringer det på banen. Du kan være sten sikker på at du ikke er den eneste der trænger til at strække benene!

Så kan du også se dit snit til at følges med/snakke med dem som du føler du connecter bedst med i lidt mindre grupper.

Sæt et loft

Mærk efter hvad I kan rumme, og sæt loftet efter det!

Jeg kan ikke rumme aftaler både lørdag og søndag. En hovedregel for mig er, at en af dagene i weekenden skal være 'off', en dag som er helliget familien/mig selv. Aller helst i morgenkåbe hele dagen! ;-)

Det værste er da at vågne mandag morgen og være helt udkørt fordi jeg fik sagt ja til for meget i weekenden! Den holder ikke for mig! Lidt men godt, lige som med chokolade...

Få afsluttet det du frygter

Den er altså vigtig denne her!

Hvis det med indkøb af julegaverne er sådan en sort sky der hænger over dig, så SE AT FÅ DET GJORT!! Den skal ikke hænge på dig det meste af måneden.

Planlæg det. Bed om hjælp til det. Uddeleger nogle af dem.

Sæt handling på. Få det afsluttet. Og nyd så resten af måneden. Du vil elske det!

Hvis du gør det du plejer får du de resultater du plejer at få. Hvis du gør noget andet får du nye resultater.

Sæt som mål, at du bliver en af de der irriterende typer, der skriver på Facebook at du har købt (og måske også indpakket!) alle dine gaver i den første uge af december.

Vær en afslutter!! Din krop vil elske dig for det :-)

Mærk dig selv

Føler du nogen gange at du mister dig selv lidt, midt i al juletravlheden og den mørke tid?

Så er det fordi du er kommet for langt væk fra din oprindelse. For langt væk fra DIG.

Så skal der slås rødder skønne kvinde!

Ud i den mørke kolde aftenluft og træk vejret dybt 10 gange i træk, stille og roligt men dybt. Laaaangt ned i lungerne.

Hvis du har en have med noget græs, så gå ud i det med bare fødder på den kolde jord, og mærk din forbindelse. Mærk at selv om det er koldt, så skaber kontakten mellem jer en varme i dine fødder. En genkendelse.

Følg døgnets rytme, hvis det på nogen måde er muligt for dig. Her mener jeg se solen stå op eller gå ned. Og vær taknemmelig for de timer den er her, selv på denne årstid. Sug de solstråler til dig som du kan slippe afsted med. Også selv om det blot er 5 min i din frokostpause. Alt tæller!!

Forbind dig med månen. Følg også dens cyklus. Den viser dig, at tiden går, at vi bevæger os mod lysere tider. Viser dig, at dagene ikke blot er en endeløs række, men at hver dag kan ses, på månen, der bliver enten større og større eller mindre og mindre.

Sov godt og mørkt

Få masser af søvn. En god nattesøvn giver en god ny dag med fyldte batterier.

For lidt søvn er som at ta en telefon ud af opladeren, blot for at opdage at stikket ikke var sat i kontakten og der derfor kun er 50% på batteriet fra morgenstunden. Du ved at den løber tør inden du når hjem igen! Og du har ikke en lader du kan tage med dig.

Den bedste søvn får du mellem 22.30 - 03.00. Sleep well beauty!! Din krop vil elske dig for det.

Du er HELT som du skal være

Introvert eller særligt sensitiv, du er HELT som du skal være!

Du bidrager til verden med din sanselighed, din fintfølende nærværende energi, din stille og rolige natur, din empati og kreativitet, dit tænksomme væsen, der mærker, bemærker og bevæges af livet.

Hvis du har lyst til at dele dine egne erfaringer og erkendelser i forhold til en introvert og sensitiv jul så er du hjerteligt velkommen.

Jeg kan i øvrigt varmt anbefale at læse bogen 'Introvert, stå ved dig selv' af Anna Skyggebjerg og kigge indenfor på Facebook-siden 'Særligt sensitive - når livet virkelig mærkes'.

Jeg har hentet inspiration netop de to steder.

Jeg ønsker dig en ganske særlig glædelig jul

Louise❤️

P.s. Har du også brug for redskaber og støtte til at blive en afslutter, en man kan regne med –en du selv kan regne med? Du finder det hele HER.

Kommentarer (28)

  1. Sofie Nishida på 13.12.2015
    Du er så vild ❤ TAK
  2. Tina Faber på 13.12.2015
    Kære Louise ❤️
    Tak! Dét var mig du beskrev!
    Alle mine dage, har jeg været særligt sensitiv og introvert. Levet et liv, hvor jeg har skulle passe ind i en ekstrovert verden og kæmpe en ulige kamp mod mig selv, for at være som jeg "burde" være som jeg og mange andre forventede jeg skulle være.. Og stadig gør! Jeg vågnede op, for et par år siden og opdagede, at det ikke var muligt og ej heller ønskeligt. Det har taget tid, både at forstå og også acceptere, at jeg er den jeg er og det skal ikke ændres, uanset hvad! Men, jeg skal først til at lære mig selv at kende, som den jeg var født til at være, men aldrig fik mulighed for at være.. Derfor er det med længsel og glæde, at jeg bliver en del af The Detox Tribe til Januar ❤️ Jeg ved at det bliver starten på et helt nyt liv.. MIT LIV! ❤️
  3. Sisse på 13.12.2015
    Kære Louise, jeg er blown away ! Sikke et fabelagtigt indlæg. Du er sådan et fantastisk eksempel på, hvordan man er tro mod sig selv. I dyb beundring <3
  4. Anna Ronja på 13.12.2015
    Sikke et fantastisk og dejligt blogindlæg! ❤️ Mange tak kære Louise! Jeg er taknemmelig ❤️
  5. Maria Olesen på 13.12.2015
    Tusind tak Louise for din smukke fortælling <3 Og sikke en skøn måde, du beskriver de ritualer vi har på Detox Dig Smuk <3 Jeg har også holdt jul alene et år, og det var også en rigtig skøn, kærlig og smuk aften, så genkender så fint din dejlige beskrivelse. Tak for dig <3
  6. Louise Hjortemark på 13.12.2015
    Tak kæreste Else, du er sgu et forbillede for mig❤️
    Når dualerne danser opstår der sand magi ❤️❤️❤️
  7. Louise Hjortemark på 13.12.2015
    @pernille b, jeg smiler og nyder at læse det du skriver ~ vi er HELT som vi skal være❤️
    LOVE ALWAYS ~ and LOVE X-MAS❤️
    Julekram til dig fra mig❤️
  8. Louise Hjortemark på 13.12.2015
    Janne, min elskede pige og dybe soulmate ~ livet er så smukt med den kærlighed vi to deler ❤️❤️ U & ME ❤️❤️
  9. Louise Hjortemark på 13.12.2015
    Kæreste Heidi, tak for at mærke mig gennem bloggen, og for at jeg må vise dig den balance og sandhed, som også bor i dig ❤️❤️❤️
  10. Louise Hjortemark på 13.12.2015
    Min kære Jytte❤️
    Det var to vidunderlige dage i Gilleleje, som jeg tænker tilbage på med dyb glæde. Ydmyg og taknemmelig tager jeg dine smukke ord til mig❤️
    Jeg glæder mig til vi ses igen❤️❤️
    Kærligst Louise
  11. Louise Hjortemark på 13.12.2015
    Aller kæreste Pernille H, hvor blir jeg rørt, jeg får lyst til at holde om dig og kramme dig! Den tilværelse er også din, lov mig at tro på det. Små skridt, øv dig, hver dag, så er du kommet langt næste gang du vender dig om og kigger tilbage❤️
    Ønsker dig en varm og smuk jul, helt som du ønsker❤️❤️❤️
  12. Louise Hjortemark på 13.12.2015
    @ditte, tak fordi du havde lyst til at læse med og skrive tilbage - det glæder mig❤️
  13. Louise Hjortemark på 13.12.2015
    Kæreste Lærke, tak for dig og for at vi to må være skønne spejle for hinanden ❤️❤️
  14. Louise Hjortemark på 13.12.2015
    @malene, vælg altid med hjertet, så er du på rette vej❤️
    Kærlig jul og et alletiders nytår ønsker jeg dig❤️
  15. Louise Hjortemark på 13.12.2015
    Kæreste Gro, vi er mange, og når blot vi tør åbne os, aå har andre mulighed for at spejle sig, både i det sårbare og det stærke❤️
    Kram fra DK og mig❤️
  16. Louise Hjortemark på 13.12.2015
    @camilla, tak for dig. Jeg mærker en længsel i det du skriver❤️ Start i dag, et skridt af gangen, så er du et magisk sted inden du får set dig om❤️
    Oceaner af kærlighed til dig❤️
  17. Else Slagebro på 13.12.2015
    Hvor er det velgørende at læse din blog. Følgende kan jeg i den grad spejle mig i: 'Altså, når jeg tager vare på min introverte side giver det min ekstroverte side mulighed for også at blomstre - og så er det at balancen og magien opstår.' Tak til og for dig
  18. Pernille Bovesse på 13.12.2015
    Tusind tak for dette smukke indlæg! Jeg genkender så meget i det, du beskriver... Jeg er også særlig sensitiv og skal passe på mig selv, så tak for din historie og gode råd. Glædelig Elske-Jul til dig... <3
  19. Janne Hvarness på 13.12.2015
    Er der noget at sige til, at jeg elsker dig inderligt og helhjertet❤️ Tak for os to❤️
  20. Heidi på 13.12.2015
    Dit indlæg rører mig så dybt. Det er virkelig smukt fortalt og jeg mærker tydeligt din balance og sandhed. Tusinde tak ❤️❤️❤️
  21. Jytte Fearrington på 13.12.2015
    Sødeste Louise; tusind 1000 TAK for din smukke og ærlige fortælling, som jeg virkelig nød at læse. Vi mødtes for snart et år siden i Gilleleje. Vi fik ikke mulighed for at tale så meget sammen og jeg kender dig derfor ikke godt, men du har en udstråling og aura omkring dig, som virkelig ramte mig. Du er en vis og meget smuk kvinde, som jeg er glad for har krydset min vej og jeg vil læse dette fantastiske indlæg flere gange. Ønsker dig en rigtig GLÆDELIG JUL
  22. Pernille H. på 13.12.2015
    Kæreste Louise
    Du fylder mit hjerte til briste punktet, med din smukke ærlige fortælling, hvori jeg genkender mig selv så meget. Men jeg har aldrig helt fået sat de rigtige ord på. Det har du hjulpet mig til. 1000 tak for en oprigtig, smuk og nærværende beskrivelse af en tilværelse, jeg længes så meget efter. Du er en smuk engel, der lyser for os andre. Sender en dig de mest taknemmelige tanker og ønsket om en dejlig stille jul, med dem du holder af<3
    I kærlighed og taknemmelighed - Pernille
  23. Ditte Fribert på 13.12.2015
    Tak for en skøn fortælling ❤️ Dejligt og klogt❗️
  24. Lærke zimakoff på 13.12.2015
    Kæreste Louise, smukkeste sjæl. Du er simpelthen så fantastisk dejlig. Sikke et vigtigt indlæg fyldt med alt dit guld. Tusind tak for at minde mig om lige nu ❤️❤️❤️
  25. Malene på 13.12.2015
    Tak, det gav mig lige ro til, at det er ok, at jeg er "alene" nytårsaften, dog får jeg måske nogen invitationer, men jeg vælger min egen måde , at gå ind i et nyt år på.
  26. Malene på 13.12.2015
    Tak, det gav mig lige ro til, at det er ok, at jeg er "alene" nytårsaften, dog får jeg måske nogen invitationer, men jeg vælger min egen måde , at gå ind i et nyt år på.
  27. Gro på 13.12.2015
    Takk. Her var det mange gode råd. Det er så godt å vite at man ikke er alene som særlig sensitiv og innadvent ❤️. Klem fra Oslo
  28. Camilla på 13.12.2015
    Hvor er det et smukt budskab. Hvor ville jeg ønske det var mig der havde skrevet dette skønne indlæg

Efterlad en ny kommentar

Var denne blog en øjenåbner?

Skriv dig op her og få besked næste gang der er nyt.